NaslovnicaPreporukaDramska preds...

Dramska predstava “Leptir” i opera “La Traviata” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Svi ljubitelji pozorišta i umjetnosti će 27. i 28. januara imati priliku uživati u izvedbama dramske predstave “Leptir”, kao i opere “La Traviata” u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).
Početkom naredne sedmice, 27. januara u 19:30 sati će na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena dramska predstava “Leptir” rađena po tekstu Aleksandra Radunovića, a u režiji Emira Kapetanovića.

Uloge u predstavi imaju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija i Sanela Pepeljak.

U utorak, 28. januara 2020. godine svi ljubitelji operne umjetnosti moći će uživati uz izvedbu opere “La Traviata” Giuseppea Verdija u režiji Ogniana Draganoffa, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Predstava počinje u 19:30 sati, a u njoj učestvuju i hor i solisti Opere NPS i Balet NPS.

Travijata je opera u tri čina Giuseppea Verdija. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandra Dumasa mlađeg koju je ovaj sam priredio prema svojem romanu “Dama s kamelijama“ (1852.). Verdijeva je opera praizvedena 6. marta 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.

Travijata je intimističko Verdijevo djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, u konačnici da je srce važno, da na koncu trijumfira ljubav.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.