NaslovnicaBiHDragan Čović ...

Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika HNS-a BiH

Završeno je 11. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora. Dragan Čović ponovo je izabran za predsjednika ove nevladine organizacije. Usvojena je i nova Deklaracija, s fokusom na demografiju, euroatlantske integracije i izmjene Izbornog zakona. Iako je Čović naglasio da je ovim potvrđeno jedinstvo hrvatskog naroda, vrijedi napomenuti da su za ponovni izbor predsjednika tri delegata bila protiv, a četiri protiv Deklaracije. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je bio poseban gost u Mostaru.

Jedanaesto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i nova Deklaracija. U osam tačaka fokus stavljen na demografsku strategiju, euroatlantske integracije i Izmjene izbornog zakona BiH. Iako sa tri glasa protiv, Dragan Čović kaže, ovo je potvrda jedinstva hrvatskog naroda.

“Najvažnije je da je HNS pokazao snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim strankama u Bosni i Hercegovini. To je jamac da ćemo znati, kako smo znali i do sada, pa i na proteklim općim izborima stvoriti ambijent da se bez predstavnika HNS-a neće moći voditi politika u Bosni i Hercegovini, pa ni uspostavljati vlast na bilo kojoj razini”, istakao je Čović.

Zasjedanju je prisustvovao i predsjednik Vlade Rrepublike Hrvatske Andrej Plenković s delegacijom. Uz poruke podrške radu HNS-a kazao je da je Hrvatska veliki fokus svojih aktivnosti posvetila pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Potpora hrvatskom narodu i kada je riječ o identitetu i pravima, i kada je riječ o zastupljenosti koja je legitimna i tu pozdravljamo ove iskorake i ono što je učinio visoki predstavnik Schmit 2. listopada, gdje se osigurala jedna komfornija pozicija kad je riječ o Domu naroda na razini Federacije. Upravo stoga pozivam sve političke stranke u Bosni i Hercegovini da naprave i taj drugi korak zrelosti”, poručio je Plenović.

Usvojenom Deklaracijom HNS će se u svome radu nastaviti zalagati za daljnju decentralizaciju političke, fiskalne i gospodarske moći sukladno zahtjevima za integriranje Bosne i Hercegovine u EU. Također navode kako će ostati posvećeni procesu ustavne reforme i izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu s načelima Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.