Dr.Semir Osmanagić se susreo s ministrom privrede ZDK Zlatkom Jelićem

Dr.Semir Osmanagić se susreo s ministrom privrede ZDK Zlatkom Jelićem: Resorno ministarstvo će pomoći razvoj turističkih potencijala Visokog

 

Direktor Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ dr. Semir Osmanagić sastao se jučer u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa kantonalnim ministrom privrede gospodinom Zlatkom Jelićem. Sastanku je prisustvovao i visočki zastupnik u Skupštini ZDK Kemal Mušinbegović, a prilikom razgovora akcent je bio na razvoju turističkih potencijala Visokog i ZDK.

Ministar Jelić je nedavno sa zastupnicima Zeničko-dobojskog kantona bio gost Fondacije, što je, kako nam je kazao, na njega ostavilo izuzetno pozitivan utisak, pa je ovaj sastanak samo nastavak razgovora i saradnje između Fondacije, resornog ministarstva i Vlade ZDK, sve s ciljem pronalaženja što boljih rješenja za razvoj turističkih potencijala na području ZDK. Na sastanku se razgovaralo i o radu Fondacije, te problemima s kojima se uposlenici, ali i gosti Fondacije susreću prilikom obilaska arheoloških i turističkih destinacija u Visokom, pa su kao gorući problemi istaknuti nedostatak dovoljnog broja parking mjesta za privatna vozila, kao i autobuse na lokalitetu Ravni, zatim izuzetno loše stanje najfrekventnijeg turističkog putana visočkoj općini, Prevent – Ravne – Bosanska piramida Sunca, a govorilo se i o uspostavi neke vrste turističkog biroa u Visokom, kao i postavljanju info štandova na najfrekventnijim mjestima u gradu, što bi itekako poboljšalo uslove boravka gostiju, kao i njihovo snalaženje, ali i otvorilo mogućnost uključivanja i drugih grana privrede u reklamiranje i promociju. Zaključeno je da će ministarstvo privrede ZDK na čelu sa ministrom Jelićem u narednom periodu pokušati u granicama svojih mogućnosti i sredstava riješiti pomenute probleme, a jako je bitno što je i ministar Jelić osoba koja svoj mandat želi iskoristiti i za što bolji turistički razvoj ovog dijela BiH. Dr. Semir Osmanagić se na kraju sastanka zahvalio ministru Jeliću za izdvojeno vrijeme i za izuzetno konstruktivan razgovor, koji bi uskoro trebao donijeti i prve pozitivne efekte, i za građane Visokog, i za uposlenike Fondacije, kao i za same goste koji u Visoko stižu iz cijelog svijeta.

visoko.co.ba