Dr. Semir Osmanagić: Posjeta nogometne reprezentacije BiH …

DR.SEMIR OSMANAGIĆ: POSJET NOGOMETNE REPREZENTACIJE BiH POSEBAN ZA FONDACIJU I PROJEKAT U VISOKOM

Nogometna reprezentacija BiH priprema se za nastavak kvalifikacija i mečeve protiv selekcija Finske i Grčke, a u srijedu 9.oktobra prvi put su zvanično posjetili Bosansku dolinu piramida. Bila je to prilika za kratki obilazak Kompleksa Ravne, a koliki značaj je imala ova posjeta za Fondaciju i projekat istraživanja, pojasnio nam je dr. Semir Osmanagić, direktor Fondacije.

– Imali smo poseban dan, da po prvi put u zvaničnoj posjeti Fondaciji i našim lokacijama imamo kompletnu nogometnu reprezentaciju sa stručnim štabom i članovima Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH. Više od 60 posjetilaca su imali priliku da se upoznaju sa projektom, obišli su Muzej Fondacije, te u nekoliko grupa i Podzemni labirint Ravne. Bili su impresionirani, saslušali naša predavanja, a na licu mjesta smo demonstrirali i mjerenja negativnih jona. To ih je jako zainteresovalo, jer su negativni joni jako dobri za organizam, pojačavaju nivo kisika u krvi, ali i čiste organizam od virusa i bakterija. Pričali smo i o vodi u tunelima, pa se nadam da će Fondacija i Nogometni savez na tom polju u budućnosti surađivati. – kazao je dr. Osmanagić.

Nakon obilaska Muzeja i tunela Ravne, ekspedicija se uputila i u kratko razgledavanja Arheološko-turističkog parka „Ravne 2“.

– Kompletna ekipa je imala priliku da vidi i shvati da Fondacija ima i jedan aspekt doprinosa lokalnoj zajednici, ali i svim posjetiocima. Bili su jako zadovoljni viđenim, te su poručili da im ovo neće biti posljednji dolazak i posjet. Ono što bih na kraju rekao jeste da mi je zaista žao što Edin Džeko nije bio tu, ovaj posjet bi bio i idealna prilika da brže zaliječi svoju povredu. Selektoru Prosinečkom sam poručio da želim da ostane selektor „Zmajeva“ što bi značilo da sve preostale utakmice treba pobijediti. – kazao je dr. Osmanagić.