Lokalne TemeDr. Ramizi Smajić uručena federalna nagrada za nauku za 2023. godinu

Dr. Ramizi Smajić uručena federalna nagrada za nauku za 2023. godinu

Na našem portalu smo nedavno pisali o tome kako je na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada Federacije BiH donijela Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu te da je jedna od dobitnica i Visočanka dr. Ramiza Smajić. Tim povodom, a u sklopu Dana nauke u FBiH, u ponedjeljak je upriličena svečana sjednica Savjeta za nauku u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj su uručene nagrade i priznanja.

Dr. Ramiza Smajić (Humanističke nauke), nagrađena je za istaknuto naučno djelo pod nazivom „Migracije i Bosanski ejalet: 1683-1718. godine“ koje u isto vrijeme predstavlja uspjeh u primjeni rezultata vlastitog naučnoistraživačkog rada, kao i doprinos vanredno važnoj temi demografske historije Bosne u osmanskom periodu. Za nagradu ju je predložio Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Federalne nagrade za nauku za 2023. godinu dodijeljene su za ukupno devet naučnika, a u skladu sa prijedlogom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje je provelo konkursnu proceduru, selekciju, ocjenjivanje i rangiranje.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE