Lokalne TemePozitivno VisokoDr. Osmanagić najavljuje spektakl u Visokom: Đoković, Divac i NBA zvijezde stižu...

Dr. Osmanagić najavljuje spektakl u Visokom: Đoković, Divac i NBA zvijezde stižu na turnir u dolinu piramida

Novak Đoković, Vlade Divac i regionalne NBA zvijezde na jednom mjestu – turnir u basketu 3×3 sa humanitarnim karakterom održat će se ovog leta u Visokom, što za Nova.rs otkriva Semir Osmanagić.

Da li Bosanske piramide i njihova okolina imaju blagotvorno dejstvo po tijelo i duh, kako jedni veruju, ili je sve obmana, što drugi smatraju, ovaj put nije najvažnije.

Osmanagić je došao na ideju da sa najvećim sportistima regiona, aktivnim i bivšim asovima, napravi turnir za pomoć djeci bez roditeljskog staranja.

Osnivač fondacije „Arheološki park – Bosanska piramida Sunca“ ugostio je prošle godine i Novaka Đokovića, i Vlada Divca, pa je dobio pravi sportski vjetar u leđa za nove akcije.

„Hoćemo u avgustu da organizujemo humanitarni turnir u basketu 3×3. Taj sport postaje jedan od najpopularnijih, ekipa Srbije je bila i svjetski prvak. Već pravimo teren po FIBA standardima, 15 puta 11 metara sa adekvatnom podlogom. Ideja nam je da pozovemo regionalne NBA košarkaše kao što su Jokić, oba Bogdanovića, Vučević, Nurkić, pa Teodosića, Musu, i one penzionisane poput Divca, Rađe, Kukoča… Ne znamo ko će biti dostupan sredinom avgusta, ali ko god da dođe, ako ih bude petoro-šestoro od 30 pozvanih, bićemo jako zadovoljni“, otkriva Osmanagić za Nova.rs.

Kako nam je dan ranije najavio, vjeruje da će moći da ugoste i Novaka Đokovića, i to po povratku sa Olimpijskih igara, jer su u planu termini oko 10, 11. i 12. avgusta.

„Turnir će biti izrazito humanitarnog karaktera i hoćemo prve godine da pozovemo djecu bez roditeljskog staranja iz domova u BiH i Banjoj Luci, sve o našem trošku. Kao da im to bude jedna ekskurzija od tri dana kod nas. To su djeca koja nemaju ono što je najvažnije – roditeljsku ljubav. Na trenutak bismo pokušali našom pažnjom da nadomjestimo to. Provešćemo ih kroz naše piramide Sunca i Mjeseca, tunele Ravne, da osjete arheološki i energetski značaj, da vide naš prelijepi park Ravne 2. Kada se djeca nađu u prilici da se druže i slikaju sa takvim sportskim velikanima, to će pamtiti cijeli život“.

Ne želi da se zadrži samo na tome, već ima daleko veće planove.

„Želimo da to postane tradicionalan turnir, da nam svake godine dolaze djeca iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Podgorice, Skoplja, Ljubljane… Da to bude regionalni događaj koji će nas spajati na lijep način“.

Jasno je da su Đoković i Divac svojim posjetama bacili posebno svjetlo na Visoko i Bosanske piramide, a sada je došao trenutak da teniski as za vrijeme Serbia Opena uzvrati gostoprimstvo.

„Nažalost, zbog cijele situacije su svi bili u izolaciji. Javio mi se telefonom, pozdravio nas je jednom i na terenu iz glavne zgrade dok sam bio na tribinama, poželio nam je dobrodošlicu, da uživamo i prenio pozdrave porodice“.

 

Visoko.co.ba/Nova.rs


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE