Lokalne TemeKulturaDr. Mehmed Kardaš i fra Ivan Nujić promotori knjige "Poljičke isprave 1...

Dr. Mehmed Kardaš i fra Ivan Nujić promotori knjige “Poljičke isprave 1 i 2 – iz zbirke Aleksandra Poljanića”

U utorak je u Sarajevu, u sklopu Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – Knjige u nišama KUN, održana je promocija knjige “Poljičke isprave 1 i 2 – iz zbirke Aleksandra Poljanića”, u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Promotori su bili dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, fra Ivan Nujić iz Franjevačke klasične gimnazije Visoko, prof. dr. Iva Beljan–Kovačina sa Sveučilišta u Mostaru te doc. dr. Mehmed Kardaš sa Univerziteta u Sarajevu.

Edicija Poljičke isprave – iz Zbirke Aleksandra Poljanića, zamišljena kao trotomna, nastala je kao rezultat projekta “Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom“, pokrenut 2019. godine. Poljičke isprave čuvaju se u Rukopisnoj zbirci Odjeljenja Specijalnih zbirki. Projekt je usmjeren na identifikaciju, transliteraciju sadržaja i stručnu bibliotečku obradu isprava koje su pisane novovjekovnom varijantom zapadne ćirilice, odnosno pismom koje danas najčešće zovemo bosančica, a nastale su na području Poljica, kraja u Dalmaciji koji se nalazi istočno i jugoistočno od Splita. Kao stručnjak za jezik u realizaciji ovog projekta, a potom i izradi ove publikacije učestvovao je doc. dr. Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U oba dijela isprave su donesene hronološki, u dvije verzije: ćiriličnoj i latiničnoj, a svaku ispravu prati faksimil koji omogućava provjeru i eventualnu korekciju čitanja. Na kraju publikacije nalazi se i tabelarni pregled isprava sa podacima o fizičkom opisu i vodenim znakovima. Isprave su pretežno pravnog sadržaja poput oporuka, darovnica, naredbi, odluka, imovinskih ugovora, posudbi, računa, izjava, potvrda itd., a najveći broj čine kupoprodajni ugovori. Ove isprave ne samo da svjedoče zavidan stepen pismenosti, civiliziranosti, društvenog uređenja i organiziranosti Poljičke župe, već predstavljaju i prozor u minuli privatni i javni život te neprocjenjiv faktografski i historiografski izvor.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE