Dr. Hadžimejlić, novi predsjednik: Tarikatski centar uvijek je bio i bit će otvoren

Prof. dr. Ćazim Hadžimejlić izabran je za novog predsjednika Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini. On će na ovom mjestu naslijediti šejha Sirriju-ef. Hadžimejlića, koji je krajem marta preselio na ahiret u 79. godini u Visokom.

Šejh Sirrija, koji je nasljednik šejha Mesuda-ef. Hadžimejlića, bio je predsjednik Tarikatskog centra (šejhul-mešaih) od 2009. godine, a ostat će upamćen kao njegov istinski reprezent na svim značajnim vjerskim manifestacijama u našoj zemlji i dijaspori te kao veliki borac za ravnopravnu zastupljenost tijela kojim je rukovodio na svim nivoima unutar Islamske zajednice.

Prof. dr. Ćazim Hadžimejlić neposredno je nakon što je izabran za novog šejhul-mešaiha istakao da je ovo za njega prije svega velika odgovornost i obaveza, ali i ogromna čast. Međutim, uz pomoć Upravnog odbora i drugih organa koji djeluju unutar Tarikatskog centra i Islamske zajednice, ističe da se mogu postići značajni rezultati. Ćazim Hadžimejlić redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, vrsni kaligraf, historičar umjetnosti, konzervator i restaurator te šejh nakšibendijskog, halvetijsko-šabanijskog, kaderijskog, rifaijskog i mevlevijskog tarikata.

On je o novoj funkciji koju je dobio unutar Tarikatskog centra BiH, u razgovoru za list Stav rekao da je velika odgovornost prihvatiti funkciju predsjednika Tarikatskog centra.

– Biti na ovoj funkciji je velika odgovornost. To je breme koje čovjek treba predano nositi i biti svjestan onoga s čime se susreće. Od ljudi koji su svoj život proveli u ovoj vrsti djelovanja, koji su uvijek radili na upućivanju i ukazivanju, koji su pomagali ljudima različitih svjetonazora i opredjeljenja traži se prevashodno da budu čestiti. Uzvišeni Bog od svakog čovjeka traži da bude čestit. Koliko ću moći dobro raditi kao moji prethodnici, koji su čuvali dobro ovih prostora, vrijeme će pokazati. Na šejhu Sirriji i prijašnjim predsjednicima Tarikatskog centra bilo je veliko breme nošenja ovog emaneta – ističe Hadžimejlić.

S obzirom na to da dolazi iz porodice koja je iznjedrila ljude koji su se nalazili na ovoj funkciji prije njega, rekao je da će se truditi da korača stazama koje su oni utabali i pokušati iznijeti sve obaveze na pravi način te doprinijeti ovim prostorima.

– Uz mene će svakako biti i Upravni odbor Tarikatskog centra te svi ostali članovi ove institucije koji će mi, svako u skladu sa svojim mogućnostima, biti na raspolaganju kako bismo radili najbolje što možemo za opće dobro. Uzdam se u Allaha, dž. š., i molim Ga da nam bude na pomoći – kaže Hadžimejlić.

Od planova je izdvojio unaprjeđenje organizacionog sistema, poboljšanje funkcioniranja, rad na zbližavanju i ujedinjavanju i sl.

– Jedan od planova jeste upoznati i širu javnost s tesavvufom, da onima koji uopće ne znaju šta je tarikat predstavimo njegove temelje. Jednostavno, da pokažemo da to nije nikakav bauk niti neka misterija, već da je to nešto najprirodnije čovjeku. Naravno, sve one manifestacije koje organizira Islamska zajednica također ćemo pokušati uveličati svojim prisustvom – govori Hadžimejlić i napominje da bi bilo dobro da dobiju i svoj neki prostor za rad, “možda i neku konferencijsku salu te kulturno-edukativni kutak”.

Napomenuo je da su svi članovi Savjeta Tarikatskog centra novoizabranom predsjedniku obavezni pružiti bezrezervnu podršku i pomagati u radu, “a predsjednik je obavezan voditi računa o općem interesu tarikata, davati mu prednost nad pojedinačnim te ravnomjerno i pravedno pomagati rad svake jedinice Tarikatskog centra i njenih pročelnika te štititi njihovo dostojanstvo i dignitet.”

Podsjetio je da je Tarikatski centar uvijek bio otvoren i nastavit će biti otvoren za prihvatanje svakoga ko ima adekvatne dozvole, ovlaštenja, idžazetname i hilafetname od adekvatnih ljudi.

– Dakle, oni koji su izvan Tarikatskog centra, iako su pozivani i iako se s njima već nekada razgovaralo, mogu i dalje pristupiti Tarikatskom centru uz poštivanje adekvatnih propisa, tj. onoga što ova institucija od njih prema Statutu zahtijeva. Svi oni koji još uvijek ne djeluju u okviru Tarikatskog centra su i dalje naši ljudi, mi se međusobno znamo i družimo, a na njima ostaje odluka hoće li se aktivno uključiti u rad Tarikatskog centra ili ne. Tu bi značajnu ulogu mogla odigrati i Islamska zajednica zato što se neki zikrovi obavljaju i u džamijama, vakufskim objektima Islamske zajednice itd. – ukazao je novoimenovani predsjednik Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)