SvijetDosjei FBI-a otkrivaju zavjeru ubistva kraljice Elizabete tokom putovanja u SAD 1983.

Dosjei FBI-a otkrivaju zavjeru ubistva kraljice Elizabete tokom putovanja u SAD 1983.

Dosje FBI-a koji se odnosi na posjetu SAD-u pokojne kraljice Elizabethe II otkrio je potencijalnu zavjeru za njeno ubistvo. Dokument, dostupan u internetskom trezoru FBI-a, opisuje ono što se čine kao obavještajni podaci dati federalnim agentima o prijetnji kraljičinom životu u Kaliforniji prije 40 godina.

Kraljica i njen suprug, vojvoda od Edinburgha, službeno su posjetili zapadnu obalu SAD-a u februaru i maju 1983. U dosjeu stoji da je telefonski poziv uputio “čovjek koji je tvrdio da mu je kći ubijena u Sjevernoj Irskoj gumenim metkom”. Dodaje se: “Ovaj čovjek je dodatno tvrdio da će pokušati nauditi kraljici Elizabeti i da bi to učinio tako što bi ispustio neki predmet s mosta Golden Gate na kraljevsku jahtu Britannia dok plovi ispod, ili bi pokušao ubiti kraljicu Elizabetu dok je u posjeti nacionalnom parku Yosemite.”

Datoteka se odnosi na klub koji “ima popularnu reputaciju republikanskog bara koji posjećuju simpatizeri Privremene irske republikanske armije”.

Još jedan dokument, među više od 100 stranica koje je online objavio FBI, se odnosi na kraljičinu državnu posjetu SAD-u 1991., a otkriva zabrinutost da su irske skupine planirale protetsovati zbog dolaska monarha na utakmicu bejzbola, kao i zbog događaja koji je organizirala Bijela kuća. U dosjeu je stajalo: “U članku se navodi da su antibritanski osjećaji u porastu kao rezultat nepravdi koje je Birminghamskoj šestorci nanio korumpirani engleski pravosudni sistem i nedavnog niza brutalnih ubistava nenaoružanih irskih nacionalista u šest okruga od strane lojalističkih odreda smrti.

“Iako članak nije sadržavao prijetnje protiv predsjednika ili kraljice, izjave bi se mogle smatrati huškačkim. U članku je stajalo da je irska skupina rezervirala veliki blok ulaznica za tribine.”

U zasebnom dosjeu među dokumentima, datiranom iz 1989. godine, stoji da, iako FBI nije bio upoznat s bilo kakvim konkretnim prijetnjama protiv kraljice, “mogućnost prijetnji britanskoj monarhiji uvijek postoji od strane Irske republikanske armije”.

Kraljičin drugi rođak, Lord Mountbatten, ubijen je u bombaškom napadu IRA-e u okrugu Sligo u Irskoj 1979.

Visoko.ba/federalna.ba/The Guardian


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE