ZDKPolitikaDomu zdravlja u Brezi nedostaju dva sanitetska vozila za prevoz pacijenata na...

Domu zdravlja u Brezi nedostaju dva sanitetska vozila za prevoz pacijenata na dijalizu u Visoko i Zenicu

Dom zdravlja u Brezi već duže vrijeme suočava se sa ozbiljnim problemima u radu, zbog nedostatka sredstava za nabavku sanitetskih vozila. Direktor Nisad Šabanović kaže da su Domu zdravlja hitno potrebna  dva sanitetska vozila.

“Za prevoz pacijenata na dijalizu i za druge zdravstvene potrebe imamo samo jedno dotrajalo sanitetsko vozilo i ono, što me najviše brine jeste, što ne znam do kada će i ova kola funkcionisati, jer su u upotrebi skoro petnaest godina.

Prema riječim direktora Šabanovića, Domu zdravlja su hitno su potrebna dva sanitetska vozila za kućne intervencije i posjete bolesnicima, da bi mogli normalno izvršavati zdravstvene usluge. Dnevno za pomoć ljekaru se obrati hiljadu pacijenata. Radi se uglavnom o građanima teškog materijalnog stanja, svakodnevno na dijalizu u Visoko i Zenicu ide osam pacijenata.

Inače Dom zdravlja u Brezi ima 67 uposlenika, trinaest ljekara opšte prakse i tri specijalista,što je prema mišljenju direktora Šabanovića zadovoljavajuća kadrovska struktura.

Da bi donekle ublažili  teško stanje u Domu zdravlja u Brezi, nekoliko puta finansijsku pomoć je dobio od načelnika Opštine Breza Halila Tuzlića , zatim Doma zdravlja Zavidovići koji je donirao  jedno sanitetsko vozilo i zdravstvena ustanova iz Žepča koja je donirala  ultrazvuk.

I pored ovako teškog stanja u kojem se nalazi ova zdravstvena ustanova u Brezi, ljekari i ostalo medicinsko osoblje nastoje da uredno i savjesno obavljaju svoj posao.

Vjeruju da će do kraja godine barem donekle prevazići tešku finansijsku situaciju i da još ima onih koji žele da pomognu. Dom zdravlja u Brezi  će sigurno pronaći nekog donatora koji će pomoći da stanovnici opštine Breza imaju adekvatnu zdravstvenu uslugu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE