Domazet:Ekonomska kriza vrlo lako može preći u finansijsku

Anto Domazet iz Ekonomskog savjeta SDP-a i ekonomski stručnjak ocijenio je da Vlada FBiH ne upravlja krizom već kaska za njom.

– Vlada je nakon isteka korona-zakona našla se u vakuumu kao da ne zna kakvi su efekti tog zakona i nema ideja šta uraditi. Ono što se sada uočava kao problem je nedostatak vizije, nedostatak vodstva, povjerenja ove Vlade kod građana. Dobra Vlada daje koristi i onima koji je podržavaju i onima koji su protiv nje. Sada imamo lošu Vladu koja ne daje efekte. Vlada pokazuje nesposobnost da kreira javno dobro da bi mogla smanjiti efekte krize, kazao je Domazet.

Domazet kaže da oporavak od krize na globalnoj sceni neće biti ni brz ni lak.

– U BiH ta okolnost će biti opterećena unutarnjim problemima, nedostatku vodstva, nedostatku političkog konsenzusa o tome kako dalje, kazao je Domazet.

Koncept SDP BiH predviđa tri mjere: hitne intervencije (korona zakon 2), mjere koje se odnose na stvaranje povoljnijih uslova u poslovnom okruženju, i treće strukturalne promjene kako bi se ubrzao oporavak.

– Oporavak neće doći sam od sebe, on zahtijeva velike promjene i ukoliko toga nismo svjesni onda smo u velikoj zabludi. Radi se o novoj normalnosti koja za BiH mora da razriješi tri ključna problema: da ubrza razvoj privatnog poslovnog sektora, da ekonomski rast temelji na izvozu i treće da umjesto potrošnje da naglasak na investicije. Tu treba dodati potrebu ubrzane digitalizacije, ubrzanog jačanja institucija koje se odnose na zdravstvo, edukaciju, jačanje drugih elemenata konkurentnosti i privlačenje investicija što se pokazalo u globalnim razmjerama da je bolje imati u Evropi proizvodne jedinice velikih evropskih kompanija nego u Kini ili nekim drugim transatlantskim zemljama. Ko o tome vodi računa? Mi imamo situaciju da je naša Vlada kao u ilegali, naš Parlament djeluje kao ilegala. To je neprihvatljivo stanje, to se mora mijenjati. Predstoji nam težak period kada ekonomska kriza može prerasti u finansijsku krizu, a to je da zbog izostanka potrebnih mjera nastupi val novih otkaza radnih mjesta, povećanja nezaposlenosti, stečaja i bankrota kako firmi tako i građana koji će ugroziti i bankarski sektor, kazao je Domazet.

Dodao je da nam predstoji crni scenario ako ne budu preduzete mjere bez odlaganja.

– Imamo podatke da se u BiH dešava deflacija, cijene padaju 1,3 posto u prvih šest mjeseci ove godine što znači da potrošački pesimizam i poslovni pesimizam rastu. To je najočitiji dokaz nepovjerenja u prvu Vladu. Nama vrlo brzo predstoji vrijeme kada će se morati dati odgovori o makroekonomskim sporazumima i pomoći. To će biti novac koji će biti uslovljen dubokim reformama, koji će pogoditi političku elitu na vlasti, koji će zahtijevati da izvrše obećanja koja daju i poslovnoj zajednici i građanima, kazao je Domazet.

Indikator