Domaće firme u najtežim trenucima pokazale empatiju i društvenu odgovornost

Ovih dana, kao nikada ranije, prepoznajemo važnost domaće proizvodnje.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu da im se svakodnevno javljaju firme koje pokazuju društvenu odgovornost i ljudsku empatiju i spremne su da pomognu stanovništvu, bilo da se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga.

“Neke firme koje proizvode osnovne životne namirnice, a koje inače izvoze značajan dio robe u inostranstvo, sada se prvenstveno fokusiraju na zadovoljenje potreba domaćeg tržišta kako ne bi bi došlo do nestašice osnovnih životnih namirnica”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne Komore RS.

Mnoga preduzeća daju donacije, takođe u najboljoj namjeri da nadomjeste nedostatak neophodnih medicinskih sredstava, zaštitnih odijela i drugih proizvoda.

Za neke od ovih hvale vrijednih inicijativa proteklih dana imali smo priliku čuti iz medija. 

Prilagođavanje proizvodnje potrebama domaćeg tržišta

U tekstilnoj industriji neka preduzeća su već krenula, a neka se spremaju da krenu sa proizvodnjom zaštitne opreme, iako im to nije primarna prozvodnja. 

Tako je na primjer tekstilno preduzeće „Sana linea“ iz Kostajnice doniralo 10.000 zaštitnih maski za lice i na taj način dalo svoj doprinos u borbi protiv virusa korona. Maske su namijenili radnicima preduzeća, privrednim subjektima na području opštine Kostajnica i poslovnim partnerima. Kako kažu u preduzeću, maske su za višekratnu upotrebu jer se mogu prati na temperaturi od 90 stepeni i ponovo koristiti.

Ovaj nekadašnji tekstilni gigant danas je privatizovano moderno preduzeće koje zapošljava 150 radnika i koje je u novonastalim okolnostima prilagodilo svoju proizvodnju i na trenutak odjevne predmete koje inače proizvode zamijenilo zaštitnim maskama. 

Značaj domaće proizvodnje

Svi se sjećamo borbe radnika firme Dita iz Tuzle da sačuvaju svoje preduzeće i svoja radna mjesta. Sada se ovo preduzeće pokazalo od ključnog značaja za borbu protiv epidemije. Dita je u proteklom periodu proizvela i isporučila više od 20 tona sredstava za dezinfekciju.

Zbog situacije sa virusom COVID-19, povećana je potražnja za dezinfekcionim sredstvima diljem BiH, što je uzrokovalo nestašicu na tržištu. Na zahtjev Kantonalne direkcije robnih rezervi Tuzlanskog kantona Dita je proizvela i isporučila više od 20 tona različitih sredstava za dezinfekciju, namijenjenih svim javnim ustanovama u ovom kantonu .

Uprkos otežanoj nabavci sirovina, Dita ovih dana ulaže dodatne napore kako bi odgovorili na zahtjeve tržišta.

Smanjuju izvoz da bi zadovoljili potrebe domaćeg tržišta

Sa širenjem novog soja koronavirusa širi se i pojačana kupovina robe, naročito hrane i higijenskih proizvodima.

Kompanija Violeta, bh. proizvođač toalet papira i higijenskih proizvoda, odlučila je iz tog razloga smanjiti izvoz kako bi pokrila potrebe domaćeg tržišta.

“Trenutno poslovanje se odvija bez zastoja, proizvodnja ide prema planiranom rasporedu. Istaknuli bi koliko je u ovim trenucima važna domaća proizvodnja, jer neometan pristup robi široke potrošnje je jako bitan”, kazala je Silvija.

Blagojević napominje da, prema odluci vlade, domaći prozvođači mogu biti stavljeni u funkciju zadovoljena potreba domaćeg tržišta, stanovništva i društva u cjelini.

Ako su preduzeća koja bi radila za zadovoljenje domaćih potreba inače izvozno orijentisana, mogli bi doći u situaciju da ne mogu da ispune obaveze iz ugovora sa stranim partnerima, kad su u pitanju rokovi isporuke i količine. U tom slučaju, napominje Blagojević, Privredna komora RS ima mogućnost da im na zahtjev izda uvjerenje o “višoj sili” na osnovu koje neće morati platiti penale prema ugovoru. 

Svakodnevne donacije i inicijative

Privredna komora RS, dodaje on, u svakodnevnom je kontaktu sa preduzećima sa kojima traži najbolja rješenja za prevazilaženje krize. 

“Mnoga od njih pokazuju spremnost da pruže određenu pomoć, a mi ih usmjeravamo ka onima kojima je pomoć potrebna”, kaže Blagojević i dodaje da već postoji određen broj hotela koji su spremni da se stave na raspolaganje za smještaj osoba koje iz nekog razloga moraju u karantin.

Društvenu empatiju pokazuju i velike javne firme, ali i mala lokalna udruženja. Svako u okviru svojih mogućnosti daje doprinos u ovako teškoj situaciji.

Udruženje “Žena za ženu” iz Konjica pokrenulo je tako veliku akciju šivenja pamučnih zaštitnih maski za Opću bolnicu, Dom zdravlja i policiju, kako bi pomogli u zaštiti zdravlja stanovništa Konjica od koronavirusa.

Udruženje će obezbijediti sve potrebne materijale, a pozvali su sve krojačice da daju svoj doprinos i pomognu. Svi će raditi u svom domu bez nepotrebnog izlaganja i izlaska napolje.

Istovremeno, BH Telecom donira 1 milion KM za kupovinu respiratora koji su prijeko potrebni za osobe sa teškim oboljenjima uzrokovanim virusom Covid 19. U trenucima širenja zaraze koronavirusom ova donacija je od izuzetne važnosti za zdravstvene ustanove u našoj zemlji.

“Smatramo da svi privredni subjekti treba da ulože maksimalne napore kako bi se prevazišla trenutna situacija”, kazali su iz ove kompanije.

U Banjaluci je za starija lica, lica sa invaliditetom, hronične bolesnike i trudnice omogućena besplatna dostava namirnica. Cilj akcije pod nazivom “Niste sami” jeste da potencijalno najugroženije kategorije od korona virusa ostanu kod kuće, a da im namirnice, na brz i efikasan način, budu dostavljane u njihova domaćinstva.

Akciju su pomogle kompanije: MF banka, Mtel, Adiko banka, Nova banka, Sber banka, Šparkase banka, Кrajinapetrol, Gasprom, Nestro petrol, Banjalučka pivara, Ceger, kompanija „Malbašić“, Euro gas, DM market i apoteka „Zenit“.

Ovo su samo neki od primjera društvene odgovornosti domaćih preduzeća, a svakodnevno svjedočimo novim inicijativama kojima se želi pomoći bh. društvu da se izbori sa krizom koja je pogodila cijeli svijet.

Kupujmo domaće

Blagojević apeluje na kupce da je sada više nego ikad važno da nastojimo kupovati domaće proizvode, kako bismo u ovom teškom periodu pomogli našim proizvođačima da opstanu i da sačuvaju radna mjesta.

“U cijeloj situaciji, sada je značajan dio odgovornosti na svima nama kao potrošačima da se baziramo na kupovini domaćih proizvoda. Na taj način ćemo pomoći da domaće firme koje proizvode robu široke potrošnje da im prevaziđu ovu nezgodnu situaciju koja se odražava na proizvodnju u sivm sektorima”, poručuje Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Buka