Dokumentarni film "Između dviju obala"

izmedju_dviju_obala_koblenzDvojezični dokumentarni film koji vam imamo čast pokazati plod je zajedničkoga rada učenika i profesora dviju partnerskih škola – Franjevačke klasične gimnazije iz Visokoga i Berufsbildende Schule Wirtschaft iz Koblenza. Nakon sklapanja partnerstva, stali smo razmišljati o nekom zajedničkom projektu koji bi naše partnerstvo učvrstio a učenike još više zbližio te im ujedno pružio i mogućnost edukacije u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Svima se svidjela ideja da se upustimo u snimanje jednoga dokumentarnog filma. Dakako, u početku, sve amater do amatera, nismo imali pojma u što se upuštamo. Krenuli smo u posao, zajednički sjedničarili tražeći i osmišljavajući temu i koncepciju filma, listali literaturu pokušavajući svladati barem početne kinematografske korake, počeli pisati i razrađivati scenarij i vrlo brzo uvidjeli da je to projekt koji nas same nadilazi.

Kako smo ipak bili odlučni da nastavimo dalje, za pomoć smo se obratili sarajevskom redatelju gosp. Vlatku Filipoviću kojemu se naša ideja svidjela te nam je nesebično pritekao u pomoć. Stvar je i dalje teško napredovala, ali uz nas je bio stručnjak koji nas je znao voditi i usmjeravati, neprestano balansirajući i tražeći pravu mjeru između ideje da projekt treba biti đački, tj. amaterski i ozbiljnosti teme koju film obrađuje i koja zahtijeva dozu profesionalnog zahvata. Ubrzo nam se pridružila i produkcijska kuća Magazin Plus iz Visokoga na čelu s gosp. Midhadom Hajdarevićem i Matom Kozinom. Oni su nam uvelike pomogli u tehničkoj obradi filma.

Tako su poslovi bili podijeljeni: učenici i profesori su osmišljavali koncepciju, pisali scenarij, razrađivali ideje, tipkali tekstove i prevodili ih na njemački jezik, Magazin Plus je odrađivao tehnički dio posla, a gosp. Vlatko Filipović je sve nadgledao i koordinirao. Vrijednost ovoga projekta ubrzo je prepoznata u Njemačkoj od Pedagogische Austauschdienst – Pedagoški ured za razmjenu pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Njemačke, koji nas je financijski podupro. Nije nedostajalo ni potpore od institucija Bosne i Herzegovine, osobito od Ministarstva civilnih poslova od kojega smo također dobili financijsku podršku.

Rezultat toga zajedničkog nastojanja i rada stavljamo večeras vama na uvid. Dužnost mi je i zadovoljstvo izreći javnu zahvalu svima koji su nam na bilo koji način pomogli. Od ovih gore spomenutih koji su nam pomagali do onih nespomenutih koji su nas trpjeli. Također velika hvala i svima vama koji ste večeras došli procijeniti naš rad i na taj način nam iskazati svoju potporu.

Na koncu vam želim saopćiti i za nas vrlo ohrabrujuću i radosnu vijest koju smo primili prije nekoliko dana. Njemačka organizacija za potporu školskim programima i programima mladih Demokratisch Handeln uvrstila je naš film među 50 najboljih školskih projekata iz cijele Njemačke u 2009. godini koji zaslužuju biti prezentirani široj javnosti. Inače na natječaj je bio prijavljen 301 projekt. Predstavljanje tih 50 odabranih projekata održat će se u lipnju u Bremenu. Za nas je to još jedan dokaz da nam se trud isplatio te da je od drugih prepoznat, kao što se inače svaki trud u životu kad-tad isplati i bude nagrađen. Stoga, riječima đačke i studentske himne s početka: Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus,(radujmo se dok smo mladi) ja bih dodao i gaudeamus igitur, laborantes dum sumus (u slobodnom prijevodu radujmo se dok još možemo i hoćemo raditi i uvijek nešto novo stvarati)

www.visocko-oko.co.ba – Magazin plus – fra Ivica Studenović