Dok čekaju novog kupca, radnici KTK proizvode obuću za renomiranu italijansku kompaniju Carmens

Oko 80 radnika KTK iz Visokog već cijeli mjesec proizvodi obuću za renomiranu italijansku kompaniju Carmens. Posla će biti i narednih nekoliko mjeseci.

Direktor KTK Senad Bilalović rekao je za novinsku agenciju Patria kako je sretan da se u pogone bivšeg giganta ponovo vratio život a vjeruje da on više nikada tu neće ni utihnuti. Uprava kompanije intenzivno traži novog kupca, koji će u KTK donijeti nove investicije i nova radna mjesta.

Do izbijanja posljednje oružane agresije na BiH 1992. godine KTK je upošljavala više od 3.500 radnika. Rat je kompaniji uzrokovao direktne gubitke koji su prešli 50 miliona KM. Neke tehnološke cjeline KTK spašene su uspješnom poratnom privatizacijom, dok preostali dijelovi ove kompanije čekaju novog kupca. Samo kod novog vlasnika, objašnjava Bilalović, može biti vraćen život u pogone ovog bivšeg kožarskog giganta.

– Imamo pisane namjere nekih kompanija koje su izrazile želju da preuzmu preostale pogone KTK. Nadamo se da će se pojaviti iskren kupac – rekao je Bilalović.

Bilalović kaže da KTK ima prepoznatljiv brend, ali mislim da je u ovom trenutku za kompaniju najbolje rješenje prizvatizacija njenih preostalih pogona. KTK se, siguran je Bilalović, bez ozbiljnih ulaganja ne može dostojno natjecati sa konkurentima, a samo u Visokom postoji pet savremenih kožarkih kompanija.

Pokazalo se to, objašnjava, i na primjerima privatizacije nekoliko tehnoloških cjelina KTK od strane Preventa.

Bivši uposlenici KTK koji su prešli da rade za Prevent kod novog vlasnika sada imaju sigurne i redovne plaće, ali i redovno zdravstveno i penziono osiguranje, piše Patria.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.