Dodjelom nagrada završen Prvi VIVA film festival

647

Na završnoj večeri prvog VIVA Film festivala proglašeni su najbolji filmovi u sve tri kategorije i dodjeljene nagrade, čime je završeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Grand Prix za najbolje filmsko ostvarenje, prikazano na prvom VIVA Film festivalu, osvojio je autor Cyrille Cornu sa Madagaskara za film “Baobabi između kopna i mora”.

Treću nagradu, bronzano drvo, u kategoriji najbolji religijski film, osvojila su dva autora Hasan Arnautović iz BiH za film “Mehmedova crkva” i Davor Borić, autor iz Hrvatske za film “O dični Sveti Nikola”.

Drugu nagradu, srebreno drvo, u istoj kategoriji, dobio je film “Za Sarinu ljubav”, francuskog autora Frederic a Cofmana.

Prvu nagradu, zlatno drvo, za najbolji religijski film na prvom VIVA Film festivalu, osvojila je Paola Onet iz Rumunije za film “Kako vam se sviđa”.

U kategoriji ekologija, treću nagradu za najbolji ekološki film bronzani leptir, osvojio je film “Aladin i čarobna kanta” autora Žikice Jovanovića iz Srbije.

Drugu nagradu, srebreni leptir, osvojio je film “Strast zlata i vatre” autora Sebastiena Pinsa iz Belgije.

Prvu nagradu, zlatni leptir za najbolji ekološki film na prvom VIVA Film festivalu, osvojio je film “Granice zemlje” španskog autora Andoni Sangaleyja.

U kategoriji najbolji turistički film, treću nagradu, bronzana klapa, osvojio je film “U stepama Kalmjakije” autora Rumiana Angelakova iz Bugarske.

Drugu nagradu, srebrena klapa, pripala je autoru iz Španije za film “Arde Lucus”.

Prva nagrada u kategoriji turistički film, zlatna klapa, pripala je Michaelu Schlambergeru za film “Glečer i alpske legende”.

Specijalne nagrade direkcija Festivala dodijelila je filmovima “Kamen drevnog snevača II” autora Nebijše Ilića iz Srbije, “Istorija kebaba” autora Özgür Deniz Baruta iz Turske, te “Plavi kanal” autorice Briggite Badler iz Francuske.

Osnivač i organizator Festivala je Udruženje VIVA iz Sarajeva, a povod za njegovu organizaciju su bila pitanja suživota i sve aktuelnije pitanje biološkog opstanka na planeti.

Na konkurs za prvi VIVA Film festival prijavilo se 420 autora sa svih kontinenata, iz 65 zemalja svijeta.

U zvaničnoj selekciji u tri festivalska dana u BKC-u Sarajevo, Javnoj ustanovi Dom za kulturu Kakanj i Staroj crkvi Vareš, prikazano je 99 filmova, po 33 iz sve tri kategorije – religija, ekologija i turizam, saopćeno je iz Press službe Festivala.

Komentari

komentara