BiHDodikova odbrana traži premještanje suđenja iz Sarajeva u Banju Luku

Dodikova odbrana traži premještanje suđenja iz Sarajeva u Banju Luku

Milorad Dodik i njegov pravni tim traže da se suđenje predsjedniku RS-a i Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, iz Sarajeva premjesti u Banju Luku. Razlozi – prvo prebivalište, a zatim sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda Bosne i Hercegovine. Od trenutka podizanja optužnice, u javnosti je prisutno pitanje hoće li suđenje postati farsa.

Dodik je napokon potvrdio da će prisustvovati ročištu koje je zakazano za srijedu, 6. decembra. Iako je u posljednjih mjesec dana nejasno odgovarao hoće li biti ročišta ili će se ponovo tražiti odgoda, za medije iz Srbije je dao potvrdan odgovor o pojavljivanju pred sudijama.

„Onda ću, naravno, otići na taj sud. Taj sud je, naravno, antiustavan. On je nešto što mi ne prihvatamo, ali je naša realnost, moć i sila Zapada stoji iza tog suda. Ja vidim neku šansu da preko tog procesa se sudi svem tom beščašću koje je u BiH nametnuto preko stranaca“, kazao je Dodik.

Danas je, ipak, Dodikova odbrana tražila da se suđenje prebaci u Osnovni sud u Banjoj Luci, između ostalog, i zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH. Zbog procesa je tokom vikenda održan i sastanak Dodikovog pravnog tima sa pravnim ekspertima.

„Naglavačko je izvrnuto. Oni koji štite Ustav, oni su separatisti. Oni koji ga ruše, oni su tobože zaštitnici Ustava“, kazao je advokat Goran Petronijević.

Od ovog slučaja neće biti ništa, sve je velika farsa, upozoravaju zadnjih dana prvaci opozicije. Navode da je Milorad Dodik sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom već sklopio dogovor o smirivanju političke situacije.

“U kontekstu nagodbe stranaca, konkretno Sattlera i Schmidta sa Dodikom, na tajnom sastanku u Bakincima, dolazi do odgađanja skupa Branimo Srpsku u Laktašima, zbog puta u Brisel, zbrisaće u Brisel”, kazao je Nebojša Vukanović, iz Liste za pravdu i red.

Poznavaoci političkih prilika kažu da će Dodik cijelo suđenje u kojem god smjeru da krene – okrenuti u svoju korist.

„Šta god da se desi u Sarajevu, on će to prikazati kao hajku, a sebe će prikazati kao žrtvu montiranog progona. S jedne strane je politička potreba da se on proceusira, a druga da se na taj način brani“, objašnjava novinar Goran Dakić.

Dakić napominje da u toj atmosferi neće doći do pravog procesa, te da neće biti nikakvo iznenađenje ako od cijelog ovog procesa ostane veliko ništa.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE