BiHDodik odbacio Schmidtovu odluku o finansiranju oktobarskih izbora u BiH

Dodik odbacio Schmidtovu odluku o finansiranju oktobarskih izbora u BiH

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbacio je nametnutu odluku Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji je na osnovu bonskih ovlaštenja obezbijedio novac za sprovođenje oktobarskih opštih izbora u zemlji.

Dodik je ponovio da Schmidt nema legalitet Visokog predstavnika jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN-a, i dodao da zbog toga nema ni bonska ovlaštenja koja omogućavaju nametanje odluka.

“U situaciji kada je Savjet ministara riješio značajan dio tog problema, očigledno je da je njihova namjera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH”, kazao je Dodik.

Naveo je da BiH “ne postoji kao suverena država” i da je “propala”, i dodao da Schmidtova odluka predstavlja “zakucavanje te propasti od neodgovornih osoba i struktura”.

Schmidt je danas nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH, zakazanih za 2. oktobar.

On je naložio i izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima se obezbjeđuju sredstva za svake naredne izbore, nezavisno od toga da li neke stranke opstruišu donošenje budžeta BiH.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE