BiHDodik: Nisam otišao u Mostar da ne kvarim idilu o kojoj Konaković...

Dodik: Nisam otišao u Mostar da ne kvarim idilu o kojoj Konaković govori

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da ovaj entitet nema ništa protiv stavljanja južne gasne konekcije na dnevni red sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali da se na sjednicama izostavlja tačka o gasovodu iz Srbije, što nije dogovor i ne može biti.

“Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima trojke rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Savjeta ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti. Sada ide njihova priča o južnoj konekciji, to je samo novo uslovljavanje. Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Savjeta ministra”, napisao je Dodik na Twitteru.

On je naglasio da priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina, te da se zna da nivo BiH treba dati formalnu saglasnost za dodirnu tačku.

“Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elemdin Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Konaković tvrdi da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će Bosna i Hercegovina glasati u Vijeću Evrope o Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH.

“To nije dogovor, već kršenje dogovora”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o zakonu o vanjskim poslovima, Dodik je istakao da ga Bosna i Hercegovina nikad nije imala i da o tome treba da se dogovara.

“Konaković spominje i zakon o VSTS-u, koji je problematičan i on predstavlja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta?”, upitao je Dodik.

On je ocijenio da je dobro što je Konaković sa HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu, te da će se vidjeti da li će taj dogovor biti održiv.

Dodik je dodao i da Mostarski sajam ima veliki značaj i da je uvijek cijenio trud kao i lični integritet koji u taj događaj godinama ulaže Dragan Čović, te da to ništa nije sporno.

“Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Kristijanom Šmitom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana”, naveo je Dodik na Twitteru”.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE