Dodik: Nema ništa od žičane ograde na granici sa Srbijom

257

Od ideje Denisa Zvizdića da se, zbog migranata, postavi žičana ograda na granici sa Srbijom nema ništa, odgovara srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Čim je čuo šta je Zvizdić izjavio zbog procjena da stiže dosad najveći migrantski talas, Dodik je poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno obezbjeđivanje granice, što je i zatraženo. Kada je riječ o Republici Srpskoj za bezbjednost će se, kaže Dodik, pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske.

“Na dijelove gdje je RS odgovorna na dispozicijama koje to predviđaju zakon i propis, mi ćemo kontrolisati situaciju, mi nismo opredijeljeni da u RS pravimo kampove ni bilo šta drugo, razumijemo da su ti migranti u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, da mogu da pređu u EU”, kaže Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona odavno tvrde da se sa nivoa zajedničkih institucija zakazalo kada je migrantska kriza u pitanju, a to tvrde i stručnjaci za bezbjednost. Vjeruju da od početka priliva migranta nije postojala želja da se sa tim problemom ozbiljno uhvati u koštac. Tako je, praktično, BiH postala jedina zemlja u okruženju koja nije organizovano sprečavala nelegalan ulazak migranata na svoju teritoriju.

“Potrebno je samo da se obezbijedi institucionalna saradnja na zahtjevnom nivou, a inicijativa za takvu saradnju nisu došle na vrijeme od nadležnih organa i institucija iz BiH, čiji je osnovni zadatak bio da brinu o bezbjednosti granica i obezbjeđivanje da granica ne bude prohodna, ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Da je granica i te kako prohodna, najbolje znaju u Unsko-sanskom kantonu. Traže da u roku od mjesec dana migranti budu izmješteni iz prihvatnih centara “Bira” i “Miral” i da se oni zatvore. Na te zahtjeve niko im nije odgovorio.

Kakav je odnos prema tom problemu govori i podatak da je sjednica Parlamenta BiH prekinuta zbog nedostatka kvoruma baš kada je trebalo da bude riječi o najavama da pristiže najveći broj migranata do sada. Za to vrijeme, u Unsko-sanskom kantonu strahuju zbog zdravstvene situacije ali i narušene bezbjednosti jer broj krivičnih djela koja čine migranti raste.

“Od januara do marta, legitimisano je 6.600 migranata a izvršena su 79 krivična djela i na stotine prekršajnih djela koji su počinili migranti”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

“Osnovni zaključak treba da budu samo da se sprovodi zakon samo da državne institucije koje su po zakonu i Ustavu nadležne za to da se bave s tim da upravljaju krizom. Migranti su došli rutom Turske, Grčke, Srbije i samo je u BiH sve spalo na jedan mali grad”, ističe Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Ukoliko Grčka otvori granice i pusti na desetine hiljada migranata, BiH će tek da bude u problemu. Procjene govore da ako samo trećina onih koji su trenutno u Grčkoj krene prema EU preko BiH, ovdje može da se očekuje oko 25 hiljada migranata. Ni sa ovih blizu četiri hiljade, koliko ih je trenutno u BiH, nadležni sa nivoa zajedničkih institucija ne mogu da se izbore.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara