Dodik, Komšić i Džaferović dočekali Erdogana

U zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu prije nekoliko trenutaka ušao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji će se sastati s članovima kolektivnog šefa države.

Erdogana su na ulazu u zgradu dočekali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Turski predsjednik nešto prije 13 sati doputovao u dvodnevnu posjetu našoj zemlji, gdje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava BiH.

Turskog predsjednika, u pratnji članova svog kabineta, supruge Emine, ministra odbrane Hulusija Akara, ministra trezora i finansija Berata Albayraka i ministra transporta i infrastrukture Cahita Turhana, na sarajevskom aerodromu dočekali su ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović, te ambasador Turske u BiH Haldun Koc.


Najavljeno je da će se Erdogan tokom dana sastati i s predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, kao i njegovo učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem, planiran je Erdoganov susret sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

Sutra, u okviru drugog dana posjete BiH, turski predsjednik prisustvovat će Samitu SEECP-a koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini.

Na marginama sastanka trebao bi se sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Također, Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina.


Foto galerija: Armin Durgut/PIXSELL

(Vijesti.ba)