NaslovnicaBiHDodik: Inzko...

Dodik: Inzko laže, on nije zadužen da tumači Dejton

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske čija je prva tačka dnevnog reda ocjena rada visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, primjena Aneksa X Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, saopćeno je.

Ovu sjednicu je inicirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a skupštinski kolegij odobrio da se on obrati učesnicima u trajanju od 90 minuta. Odobrena su i obraćanja predsjednika parlamentarnih političkih partija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su visoki predstavnici u BiH godinama bili uzurpatori zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te nametali amandmane na ustave Federacije BiH i Republike Srpske kao strana koje su ustanovile tog visokog predstavnika.

Dodik je naveo da je mnogo puta izgovorena laž – “ako nema visokog predstavnika nema ni Dejtonskog sporazuma”.

“Ili kako Valentin Inzko kaže: ‘Znam da neki ne žele da Aneks 10 postoji, ali ako se on mijenja, mora se promijeniti i Aneks 4. Ne može Aneks 10 biti prekrižen, a tamo piše da je visoki predstavnik tumač Dejtona. Ko će onda da tumači Dejton? To bi se onda sve moralo mijenjati. Trenutno je to fini balans, visoki predstavnik ima svoju ulogu, a poslednjih godina to je bila moja glavna zadaća’.

On laže, on nije zadužen da tumači Dejton. Mandat visokog predstavnika ne sadrži ni naznaku njegovog ovlašćenja da donosi odluke koje su obavezujuće po vlade i građane BiH. Mnogo puta je izgovoreno i napisano – visoki predstavnik je konačni/vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma, ne navodeći nijedan član Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa koji to određuje, osim pokušaja podvale – citiranja člana 5 Aneksa 10”, ukazao je Dodik.

Cijela ta lažna konstrukcija, rekao je Dodik, počiva na netačnom tumačenju Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji ima zvanični naziv “Sporazum o sprovođenju civilnog dijela mirovnog rješenja”.

“Članom 5 Aneksa 10 pod naslovom: ‘Najviša nadležnost za tumačenje’ jasno je propisano: ‘Visoki predstavnik ima najvišu nadležnost na terenu u vezi sa tumačenjem ovog sporazuma o sprovođenju civilnog dijela mirovnog rješenja’. Nema implementacije, nego tumačenje. Svako pravno tumačenje, jezičko i logičko, samo potvrđuje da se nadležnost za tumačenje odnosi isključivo na taj jedan aneks Dejtonskog sporazuma, samo na Aneks 10. Pravo na tumačenje samo tog jednog aneksa, ne daje nikakva izvršna ni zakonodavna ovlašćenja visokom predstavniku”, precizirao je Dodik.

On je naglasio da Opšti okvirni sporazum za mir ni ne pominje visokog predstavnika kao bilo kakvu instituciju cjelokupnog Dejtonskog sporazuma, niti mu daje ikakva ovlašćenja, osim onoga što je propisano kao njegova uloga, odnosno zadaci utvrđeni Aneksom 10.

Suprotno tome, dodao je Dodik, visoki predstavnici su godinama bili uzurpatori zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, nametali su amandmane na ustave Federacije BiH i Republike Srpske kao strana koje su ustanovile tog visokog predstavnika.

“Pored toga nametali su i zakone kojima su nadležnosti entiteta prenosili na nivo BiH. Prigrabili su sebi zakonodavnu vlast iako tu aktivnost ne pominju ni tzv. bonska ovlašćenja. Smjenjivali su izabrane funkcionere, oduzimali im lična dokumenta i zabranjivali rad bez ikakvog obrazloženja i prava na žalbu, čime su drastično kršene brojne konvencije o ljudskim pravima koje su sastavni dio Ustava BiH”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da čak ni takzvani Savjet za implementaciju mira nije dao nikakva ovlašćenja visokom predstavniku, jer je samo “pozdravio namjere visokog predstavnika”, a “pozdravljanje namjere” nije samo jezička proizvoljnost, nego i pravna besmislica i onda je to trebalo predstaviti kao ovlašćenja.

“Tako su i rođena tzv. bonska ovlašćenja. To iz Bona nigdje ne piše. Uz ponavljanje koje su prihvatili prvo mediji, a potom i političari, dobili smo ispraznu kovanicu ‘bonska ovlašćenja’ koja živi već 23 godine iako nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Sjednici prisustvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi i predstavnici tog entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na početku zasjedanja svečanu zakletvu su položili poslanici Dragan Knežević (Klub poslanika SNSD) i Budimir Balaban (nezavisni poslanik).

Visoko.co.ba / federalna.ba / Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.