NaslovnicaBiHDodik ide Put...

Dodik ide Putinu, uoči polaska sporne izjave za ruske medije

Drugi put ove godine i drugi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine će put Rusije na sastanak s Vladimirom Putinom. Teme će, tvrdi, biti energetska kriza i produženje mandata EUFOR-ovoj misiji Althea. No, šta se zapravo krije iza ove posjete? Jer, Dodik je ovaj put za ruske medije otvoreno podržao i opravdao agresiju na Ukrajinu.

Još u lipnju dogovorili su Dodik i Putin sastanak na jesen. Nastavak razgovora, kao zahvalnost jer se Republika Srpska protivi bilo kakvom uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

“S ozbiljnim državnikom, naravno, razgovarat će se o ozbiljnim temama. Jedna od najozbiljnijih tema u cijelom svijetu, tako i kod nas u RS-u je energetska situacija i način kako da mi ovdje prođemo što bolje u svemu što se dešava”, kazala je Ana Tršić Babić, savjetnica Milorada Dodika.

Iako je i sam Dodik na Twitteru naveo kako su teme razgovora energetska stabilnost i produljenje mandata EUFOR-ovoj misiji Althea, za ruske medije ipak je otišao korak dalje. Javno je podržao rusku agresiju na Ukrajinu uz konstataciju kako je ona bila nužna radi zaštite ukrajinskih Rusa. A zatim je još jednom ponovio kako je prirodna želja RS-a da bude ujedinjena sa Srbijom jer oni ne mogu živjeti s muslimanima.

“Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je s Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike”, izjavio je Dodik.

A što je u pozadini svega – mišljenja su podijeljena. Budući da posjet dolazi u jeku predizborne kampanje, jedni smatraju kako je sve što Dodik radi planski i proračunato. Drugi, pak tvrde kako je riječ o opasnim porukama.

“To je čisto jedna kalkulatnska izjava kakvih je imao niz ne samo tokom ove kampanje nego u zadnjih deceniju. On zna vrlo dobro da narod u RS-u podržava ruskog lidera, takva je situacija, te da ovim potezom može za nijansu ili dvije popraviti nekoliko kikseva u izbornoj kampanji”, ocjenjuje politolog Stefan Blagić.

“To je anticivilizacijska poruka, to je poruka protiv sigurnosti i mira u Bosni i Hercegovini, poruka i protiv svih građana u Bosni i Hercegovini jer je ona poduprta njegovim prethodnim obrazloženjima svog stava, a to je da ne može živjeti s drugim narodima i s drugim vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, ističe profesor međunarodnih odnosa Alija Kožljak.

Ipak, dok cijeli svijet osuđuje i uvodi sankcije Putinu i Rusiji, ovakvi potezi što god u njihovoj pozadini bilo, štete imidžu Bosne i Hercegovine, pokazuju unutarnje nejedistvno i nefunkcioniranje državnih institucija.

“Mislim da će on osim energetskih tema svakako iskoristit priliku da naglasi želju i potrebu da u kontinuitetu radi protiv institucija Bosne i Hercegovine i na taj način podriva i sigurnost i funkcionalnost – što im je zajednički interes. Njemu kako bi naglasio ta secesionistička nastojanja, a Putinu kako bi na taj način lakše ostvarivao svoj utjecaj na ovom dijelu Zapadnog Balkana”, zaključuje Kožljak.

A na njegov utjecaj na Zapadnom Balkanu i jačanje ekstremne desnice već neko vrijeme upozoravaju brojni analitičari. Ono što treba zabrinuti Bosnu i Hercegovinu je koliko će ovakvi potezi Milorada Dodika dodatno usporiti naš europski put.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.