ZanimljivostiPutovanjaDobrodošli u Jáchymov, češki grad iz kojeg potiče dolar

Dobrodošli u Jáchymov, češki grad iz kojeg potiče dolar

Američki dolar, kao nazastupljenija valuta na svijetu, nije prihvaćena u malom gradu Jáchymovu na sjeveroistoku Češke, što je ironično budući da su upravo tu skovani najraniji “preci” dolara, piše BBC.
Prve kovanice dolara, preteča najzastupljenije valute, nastale su prije 500 godina u rudarskom gradiću na granici Češke i Njemačke, dok su Evropom vladali raznorazni lokalni vladari u svojim gradovima-državicama boreći se međusobno za vlast.

Jáchymov, uspavani grad sa blizu 2.700 stanovnika, je među posljednjim gradovima koji se našao na UNESO-ovoj listi svjetske baštine.

Novinar BBC-ja, koji je posjetio grad, napisao je kako se u Jáchymov, u kojem je nastala valuta koja upravlja slobodnim svijetom, osjeća komunizam i kako ima više bordela nego banaka.

“Mogli biste provesti cijeli dan hodajući gore-dolje glavnim potezom Jáchymova, pokraj napuštenih gotičkih i renesansnih zgrada koje se spuštaju niz brdo, oko raskošnih lječilišta u podnožju doline, sve do dvorca iz 16. stoljeća i da nikad ne shvatite da je to rodno mjesto dolara”, napisao je novinar Eliot Stein.

Prije postojanja Jáchymova, u planinama koje su razdvajale modernu Bohemiju i Saksoniju, vladali su vukovi i medvjedi koji su lutali njegovim djevičanskim šumama.

Godine 1516. otkrivene su ogromne količine srebra u dolini današnjeg Jáchymova, zbog čega je poduzetni lokalni plemić grof Hieronymus Schlick tu vidio svoju šansu da uspostavi vlast.

Jedan od najučinkovitijih načina na koji su vladari mogli uspostaviti svoju kontrolu jest kovanje vlastite valute, a to je učinio Schlick.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE