NaslovnicaBiHDo septembra ...

Do septembra novi nadzorni i upravni odbori u KTK Visoko i još 20 javnih preduzeća

Iako je u Parlamentu FBiH pokrenuta procedura izglasavanja nepovjerenja Federalnoj vladi, izvršna vlast koju predvodi premijer Fadil Novalić (SDA) u periodu političke paralize krenula je u masovna imenovanja u javnim preduzećima.

Prema odluci s posljednje sjednice, na tapetu je čak 21 preduzeće, a plan je da se do septembra imenuju članovi nadzornih odbora koji će onda pokrenuti postupke imenovanja direktora i članova uprava.

Krivična prijava

Novalićeva vlada, naime, planira imenovati svoje ljude u „Elektroprivredi BiH”, „Elektroprivredi HZHB”  „BH-Gasu”, “Operatoru – Terminali Federacije”, “Energopetrolu”, RMU Banovići, “ArcelorMittalu” Zenica, “Aluminiju”, “Željezari” Zenica, KTK Visoko, “Bosnalijeku” i Remontnom zavodu Travnik.

Također, na spisku su i preduzeća „Energoinvest Comet” , „Unis Tools” Sarajevo, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, “UNIS Ginex” Goražde, “Pretis” Vogošća, „Igman” Konjic, BINAS Bugojno, PS “Vitezit” i Tehničko-remontni zavod Hadžići.

Međutim, u nekim od ovih preduzeća aktuelna vlast je već smijenila članove nadzornih odbora i uprave te imenovala nove ljude.

To se, između ostalog, desilo i u EPHZHB, ali je zbog kršenja procedura i zakona Općinski sud Sarajevo početkom ovog mjeseca izrekao privremenu mjeru osiguranja kojom se Vladi FBiH zabranjuje provođenje odluke Skupštine EPHZHB od 29. juna, a kojom su izabrani novi članovi NO ovog javnog preduzeća.

Međutim, uprkos ovoj sudskoj odluci, Vlada FBiH nastavila je s imenovanjima u EPHZHB, pa je tako 9. jula imenovala šest izvršnih direktora u ovom preduzeću. To je za sobom povuklo krivičnu prijavu koja je Federalnoj upravi policije podnesena protiv Novalića kao najodgovornije osobe.

Smjene u agencijama

Na istoj sjednici imenovane su i osobe u rukovodstva Agencije za vodno područje Jadranskog mora te Agencije za vodno područje rijeke Save.

Inače, krajem juna Vlada je smijenila dosadašnje izvršne direktore „BH Telecoma“ te je imenovala nove. Također, smjene su provedene i na čelu “Operatora – Terminali Federacije”.

Početkom ovog mjeseca dodijeljene su punomoći ljudima koji trebaju zastupati državni kapital na sjednicama skupština javnih preduzeća.

U Registru izmjene prema uredbi Vlade

U Registru vrijednosnih papira FBiH početkom ovog mjeseca promijenjen je naziv vlasnika državnog kapitala u svim javnim preduzećima. To se desilo prema ultimativnom nalogu Vlade nakon hitne sjednice krajem juna.

Izmjene su napravljene na osnovu famozne uredbe Vlade zbog koje je DF izašao iz vladajuće koalicije, smatrajući je nezakonitom i neustavnom. Prema tim izmjenama, državni kapital u Registru vrijednosnih papira više ne zastupaju resorna ministarstva, već je on upisan na Federaciju BiH.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.