Dnevni avaz: Husejnovićima obezbijeđen smještaj za narednih sedam dana, u pomoć pritekla brojna udruženja i građani

Tužna životna priča i sudbina koja je zadesila samohranu majku Asminku Husejnović i njenog dvanaestogodišnjeg sina Adisa, na kraju bi trebala dobiti sretan epilog. Nakon što ih je u parku Doma zdravlja u Visokom skoro smrznute pronašla doktorica ove ustanove, a nakon toga alarmirala nadležne, u kratkom roku je pronađeno i privremeno rješenje, dok su u pomoć pritekli i Centar za socijalni rad, ali i udruženja „Budi mi prijatelj“ i „Mladi volonteri“.

– Ove godine smo se iz Njemačke vratili u Visoko gdje smo jedno vrijeme živjeli pod kirijom, da bi muž iznenada odlučio da nas ostavi i napusti, nakon čega je počela naša životna agonija. Morali smo napustiti stan u kojem smo boravili i skoro dva mjeseca smo spavali po parkovima. Zbog teške bolesti pluća 20 dana sam provela u bolnici, dok je sin za to vrijeme lutao od kuće do kuće i molio za hranu i mjesto gdje bi prenoćio. Nakon izlaska iz bolnice ponovo smo spavali vani, na otvorenom, i samo zahvaljujući ljudima koji su nas pronašli i uklonili sa ulice, danas smo živi i u mogućnosti da razmišljamo o normalnom životu. – ispričala nam je Asminka. Doktorica iz Doma zdravlja nakon što ih je pronašla skoro pa smrznute, alarmirala je nadležne, a među prvima se u rješavanje ovog problema uključila Melina Pirija iz Omladinskog romskog udruženja „Budi mi prijatelj“.

– Nakon što su skoro cijeli dan proveli u Domu zdravlja, uspjeli smo im, zahvaljujući dobrim ljudima, obezbijediti smještaj za narednih sedam dana. Iz Centra za socijalni rad Visoko su se također uključili, pa će oni obezbijediti sredstva za njihov smještaj, tako da ovih dana tražimo neki stančić u koji bismo ih smjestili. Javna kuhinja će se također uključiti, a zvali su nas i brojni građani koji žele pomoći. Ovom prilikom bih se svima zahvalila, a posebno me raduje saradnja brojnih udruženja, institucija, kao i građana koji su se odmah odazvali. – istaknula je Pirija. U narednom periodu, a prije dolaska hladnih dana porodica Husejnović bi trebala pronaći smještaj, a troškove kirije bi trebao preuzeti Centar za socijalni rad, koji se aktivno uključio u rješavanje ovog slučaja. Iz Udruženja ORI „Budi mi prijatelj“ kažu da će uskoro otvoriti i račun na ime Asminke Husejnović, preko kojeg će biti moguće pomoći ovoj porodici, a nakon dvomjesečne agonije koju su prošli, Husejnovići se nadaju da su problemi iza njih, i da ih u budućnosti očekuje koliko-toliko normalan život, dostojan svakog čovjeka.