NaslovnicaBiHPolitikaĐonlagić: Pre...

Đonlagić: Predsjedništvo DF-a danas nije odlučivalo o eventualnim koalicionim partnerstvima (VIDEO)

Predsjedništvo političkog subjekta Demokratska fronta (DF) na današnjoj sjednici nije donijelo odluke o eventualnim koalicionim partnerstvima te stranke u formiranju postizbornih vlasti na federalnom i državnom nivou.

Prema izjavi novinarima generalnog sekretara DF-a Dženana Đonlagića, na sjednici su analizirani izborni rezultati te stranke, ali će sjednica biti nastavljena u dijelu “koji podrazumijeva aktuelnu političku poziciju DF-a u svijetlu implementacije izbornih rezultata”.

Stav će biti formiran kada bude okončan dio izbornog procesa vezan za formiranje novog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta, najavio je Đonlagić.

Predsjedništvo DF-a, rekao je, podržat će pravno odluku Ustavnog suda BiH, kakva god bila, vezanu za apelaciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o odluci koju je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio u izbornoj noći mijenjajući Ustav Federacije BiH i Izborni zakon BiH.

– Drugo, pratimo nastavak konstituiranja novog saziva kantonalnih skupština u Federaciji BiH. Taj dio izbornog procesa je na samom početku i tek treba da krene proces izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Kad taj dio izbornog procesa bude potpuno implementiran, tek ćemo donijeti konačan politički stav u vezi s uspostavom većina na nivou Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Naše kantonalne organizacije, kako smo i ranije kazali, imaju političku slobodu za donošenje odluka, na osnovu vlastite procjene, o uspostavljanju većina na nivou kantonalnih skupština i vlada. Ono što nam slijedi, vezano za implementaciju rezultata izbora na nivou Parlamenta Federacije BiH, Federalne vlade, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH – konačnu političku odluku ćemo donijeti tek kada budu implementirani izborni rezultati za nivo Doma naroda Parlamenta FBiH. Dakle, današnja sjednica Predsjedništva DF-a nije završena i bit će nastavljena vezano za poziciju DF-a u kontekstu implementacije izbornih rezultata – istakao je Đonlagić.

U vezi s izborom članova iz Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za državni Dom naroda, on navodi i kontekst političke pozicije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao vodećeg subjekta u NSRS-u, kao i poziciju Pokreta za Državu u kojem DF participira direktnim mandatom u toj entitetskoj skupštini.

– Vrlo važno je šta će se desiti u kontekstu izbora za Klub Srba u državnom Domu naroda. Prema informaciji koju smo dobili, Pokret za Državu nema namjeru podržavati kandidata iz SNSD-a, a što se tiče takozvane opozicije u NSRS-u, sad je ona u situaciji, ako ne želi dominaciju SNSD-a s četiri delegata, da budu podržane liste na način da bi jedan delegat u državni Dom naroda došao iz Pokreta za Državu, a jedan iz opozicionog bloka u Narodnoj skupštini – kazao je Đonlagić.

Današnja sjednica Predsjedništva DF-a, naglasio je, bila je prva redovna nakon potvrđivanja rezultata Općih izbora održanih 2. oktobra u Bosni i Hercegovini, pa je stoga bila posvećena analizi rezultata ove stranke.

Generalni sekretar DF-a zahvalio je svim građanima BiH koji su na biralištima ukazali povjerenje tom političkom subjektu.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.