NaslovnicaBiHĐonlagić: Poe...

Đonlagić: Poenta Bevandine odluke je narušiti imidž države Bosne i Hercegovine

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda donio je odluku o prijenosu ovlaštenja s državnog na entitetska ministarstva finansija kada je riječ o dvostrukom oporezivanju. Tako je ustvrdio njegov zamjenik Hazim Rančić. Reagovao je Bevanda i demantuje, a državni zastupnik Dženan Đonlagić pojasnio je pogubnost ovakve odluke ukoliko se utvrdi da je donesena.

Bevanda u obrazloženju odluke navodi da prema ugovorima koje je zaključila ili sukcesijom preuzela država izraz nadležno tijelo za Bosnu i Hercegovinu označava državno ministarstvo finansija i trezora ili njegov ovlašteni predstavnik.

Hazim Rančić, Bevandin zamjenik, poslao je upozorenje ministru u kojem navodi da Bevanda nije nikoga ovlastio da provodi ugovore nego je odlukom izvršio prijenos na niže organe koji nisu nadleženi za provođenje međunarodnih ugovora. Upozorio ga je i da odluka nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Upozorava i državni zastupik Dženana Đonlagić:

“Imamo ponovo pokušaj – kroz određenu odluku koja je, zapravo, samoinicijativna, o kojoj čak ni Vijeće ministara, mislim, nije upoznato – da se spušta na niže nivoe vlasti ne bi li sada entitetska ministarstva finansija igrala ulogu države koja im, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, apsolutno ne ne pripada. Poenta je narušiti imidž države Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju skroz karakter međunarodnih ugovora iz finansijske sfere, odnosno, iz sfere poreza. Drugo je pitanje što direktni porezi spadaju u nadležnost Ministarstva finansija i to ne smije biti medijski spin koji bi eventualno mogao doći kao odgovor Državnog ministarstva finansija, ali komunikacija prema vani, prema drugim državama mora ići sa adrese države, u ovom slučaju isključivo sa adrese Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, a ne nikako nižih nivoa vlasti.”

Sve je komentirao i ministar Bevanda. Ne radi se ni o kakvom prijenosu nadležnosti. Svakoj upućenoj osobi poznato je da su izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, što je uostalom i temelj ugovora o dvostrukom oporezivanju. Prema ranijoj praksi i modelu koji se pokazao kao neefikasan i nepotrebno komplikovan, postupak razmjene informacija se vršio samo uz posredovanje Ministarstva finansija i trezora BiH, što je nedvojbeno zahtijevalo promjenu dotadašnjeg načina funkcionisanja, navedeno je.

Iznošenje sličnih beskrupuloznih i tendencioznih neistina u medijima nije ništa novo. Bevanda je za sve optužio zamjenika Hazima Rančića, navodeći da će protiv njega pokrenuti sve na zakonu utemeljene procedure da se to spriječi u budućnosti.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.