ZanimljivostiZdravlje i savjetiDjetetu je najvažnije reći da je opasnost prošla

Djetetu je najvažnije reći da je opasnost prošla

Nesreće i ozljede ostavljaju traga, često i na psihičko zdravlje, posebno kod djece.

Kada dijete svjedoči nesreći najvažnije je da mu roditelji pruže osjećaj sigurnosti.
Glavna poruka trebala bi biti: “Opasnost je prošla, nisi sam”, prema njemačkom udruženju za dječju i adolescentsku psihijatriju.

Osim toga roditelji bi djetetu trebali objasniti što se dogodilo jer neizvjesnost i neznanje pojačavaju stres kod djeteta, ističu stručnjaci.

Ako djeca imaju fizičke simptome, primjerice tresu se ili hiperventiliraju, roditelji trebaju objasniti da je to normalna reakcija. Tako će djeca znati da će takvo stanje proći i da ga ne trebaju skrivati ili potiskivati.

Djeci nije nužno potrebna profesionalna pomoć da bi prevladala nesreće i druga izvanredna stanja, no događaj na njih može ostaviti traga dugo vremena pa ih roditelji trebaju pozorno promatrati i potražiti pomoć ako bude potrebno.

Isto se odnosi i na roditelje ako se ne mogu nositi s okolnostima i stoga ne mogu pružiti potporu djeci.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE