Dječija nedjelja 2019

Konvencijom o pravima djeteta, usvojenom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda 1989.godine, u mjesecu  oktobru  obilježava se  Dječija nedjelja. To je prilika da se glasnije priča o pravima djece, potrebama djece i obavezama odraslih prema djeci.

Javna ustanova „ Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama“ ZDK u saradnji  sa Udruženjem Medica ove godine organizuje obilježavanje Dječije nedjelje.

Centralna manifestacija održat će se u Zenici , 10.oktobra na Atletskom stadionu, uz prigodan program na kojem će se predstaviti djeca iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona.

U sklopu obilježavanja Dječije nedjelje , uposlenici Ustanove sprovest će niz aktivnosti u gradovima ZDK sa ciljem upoznavanja javnosti i društva na postojanje osoba s poteškoćama, njihov život i ostvarivanje njihovih prava. Neke od aktivnosti su posjeta vrtićima u nekoliko gradova i općina ZDK, od strane stručnog tima  Odjeljenja za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju , posjete Muzeju Zenica i Kakanj od strane korisnika i uposlenika Dnevnih centara Zenica i Visoko, posjete osnovnim i srednjim školama ZDK, te projekcije dokumentarnih filmova o našim korisnicima.