SvijetDječak uhapšen zbog sumnje da je namjerno posjekao čuveno drvo kraj Hadrijanovog...

Dječak uhapšen zbog sumnje da je namjerno posjekao čuveno drvo kraj Hadrijanovog zida

Dječak star šesnaest godina uhapšen je na sjeveru Engleske u vezi sa, kako su vlasti opisale, “namjernim” obaranjem čuvenog drveta koje je skoro 200 godina stajalo kraj Hadrijanovog zida – rimske građevine iz 2. vijeka nove ere. Hiljade posjetilaca svake godine šeta Hadrijanovim zidom, svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a koji je čuvao sjeverozapadnu granicu Rimskog carstva a koji je podigao car Hadrijan.

Mnogi su umjeli da zastanu da bi se divili i fotografisali drvo u Sycamore Gapu. To je bila omiljena ikona pejzaža proslavljenog u filmu Kevina Kostnera “Robin Hud: Princ lopova” (1991).

Fotografije sa lica mjesta načinjene jutros pokazuju da je drvo posječeno blizu osnove debla, a da ostatak leži oboren.

Policija Northumbrije saopštila je da je tinejdžer uhapšen zbog sumnje da je posjekao slavno drvo. U policijskom je pritvoru i sarađuje u istrazi, saopštila je policija.

“Drvo je svjetski poznato obilježje, i ovaj vandalizam je izazvao razumljiv šok i bijes u lokalnoj zajednici i šire”, navodi se u saopštenju policije.

“Ovo je nevjerovatno tužan dan”, rekao je policijski nadzornik Kevin Waring i dodao: “Drvo je bilo kultno na sjeveroistoku (Engleske) i u njemu su uživali mnogi koji žive ili su posjetili ovaj region”.

Uprava Nacionalnog parka Northumberland zatražila je od javnosti da ne posjećuje posječeno drvo, koje je proglašeno za englesko drvo godine 2016.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE