BiHDjeca u Liplju od sutra u školskim klupama

Djeca u Liplju od sutra u školskim klupama

Djeca područne škole u Liplju koji su u bojkotu nastave od početka školske godine, sutra se vraćaju u školske klupe. Takva odluka donesena je danas, nakon sastanka roditelja sa potpredsjednikom RS, te predstavnicima ministarstva prosvjete i kulture RS, OSCE-a.

No, konačan dogovor još nije postignut. Roditelji traže pismeno obrazloženje o upotrebi termina “jezik bošnjačkog naroda” umjesto “bosanski jezik “, kao i dokumentaciju po osnovu koje se postupalo prethodnih godina. Nakon dobijenog odgovora od ministarstva, kome su dali rok za izjašnjavanje do kraja ove sedmice, roditelji će odlučiti o daljim postupcima.

“Mi smo se dogovorili da ćemo mi sutra pustiti djecu u školu, do petka će ići, a ako oni nama do petka ne pošalju pisani trag – zašto naša djeca ne izučavaju bosanski jezik da mi možemo krenuti sa pravnom procedurom, mi ćemo opet obustaviti. Izašli smo tu u susret da ne kažu kako mi rušimo Zakon”, kazao je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja iz Liplja.

“Molimo roditelje da djecu vrate u školske klupe, ovo nije način, nije put da se dođe do prava za koje oni miskle da im je uskraćeno. Naš interes i želja je da se djeca vrate u klupe, a svi roditelji imaju pravo da putem pravnih mehanizama traže rješenje ovog problema”, smatra Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE