Divlji hren poznati lijek iz prirode

2805

Hren je biljka bogata  vitaminima i mineralima. Sadrži više vitamina C od pomorandže, više kalcijuma od mlijeka i više željeza nego špinat. Povoljno utiče na metabolizam i rad žlijezda.

Jedna je od najstarijih vrsta povrća, odavno odomaćena ne samo u Evropi, već i u sjevernoj Africi i Aziji. Zbog korisnih sastojaka skupljali su je još stari Grci i Rimljani. Poluvodena je jer je drška biljke šuplja pa pliva na vodi.

Raste u potocima, bunarima, izvorima i vodenim jarugama. Narendan, ima oštar miris i gorak ukus. Prepoznatljiv je po sitnim bijelim cvjetovima u vidu grozdova.

Kako vodeni hren djeluje na organizam?

S obzirom da posjeduje mnoštvo korisnih sastojaka, biljka je ljekovita u cjelosti.

Medicinski stručnjaci  ističu da vodeni hren čisti krv i poboljšava njen sastav, jača želudac i podstiče lučenje želudačnih sokova, kao i žuči. Podsticajno deluje i na lučenje urina. Zbog velike količine gvožđa i joda, povoljno utiče na metabolizam i rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Biljku je najbolje jesti u vidu salate. Pogotovo na kraju zime i na početku proljeća, kada je oskudica u svježem povrću. Uz salatu, poželjno je konzumiranje i svježeg soka od dragušca, dva do tri puta dnevno, po jedna supena kašika. Sok ne smije biti koncentrovan, već razrijeđen u petostrukoj razmjeri sa vodom (kašiku soka razrijedite sa pet kašika vode).

Koncentrovan sok ne uzimajte, jer može doći do upale ždrijela i želuca. Takođe, nije poželjno ni da ga svakodnevno pijete razrijeđenog, a terapija bi trebalo da se sprovodi sa pauzama, najduže četiri nedjelje. Prevelike doze i  preduga upotreba mogu da izazovu probleme sa bubrezima, upale i dugotrajne nadražaje. Trudnice bi na ovo trebalo posebno da obrate pažnju i da zaborave na ovu biljku dok su u drugom  stanju. 

Hren kao lijek

Kada je reč o spoljašnjoj upotrebi, vlažan oblog od soka se koristi za liječenje kožnih bolesti. Sok od dragušca posebno je djelotvoran u liječenju alopecije areate, odnosno ispadanja kose u vidu pečata. Također, zgnječena svježa biljka, postavljena kao obloga na kožu, odstranjuje sunčane pjege, ali i šugu.

Smanjuje rizik za nastanak karcinoma

Svakodnevno konzumiranje 85 grama svježih listova divljeg rena, u trajanju od osam nedelja, smanjuje rizik za nastanak karcinoma u bilo kojem dijelu organizma, otkrili su naučnici britanskog Univerziteta Ulster, predvođeni profesorom Janom Rolandom.

Ovo nevjerovatno otkriće rezultat je istraživanja u koje je bilo uključeno 60 ispitanika, među kojima i 30 pušača. Analize obavljene nakon dvomjesečne upotrebe ove čudesne biljke u ishrani, pokazale su da se nivo antioksidanasa, kao što su beta karoten i lutein, u njihovoj krvi povećao, a nivo potencijalno štetnih sastojaka smanjio. Istovremeno, nivo štetnih triglicerida u krvi snižen je za deset procenata.

Što je najvažnije, pokazalo se da dragušac smanjuje oštećenje DNK (specifičan molekul nosilac genetskih informacija) bijelih krvnih ćelija, što se u stručnim krugovima, inače, smatra okidačem za razvoj bilo koje vrste karcinoma.

Komentari

komentara