NaslovnicaBiHPrivredaDita širi pro...

Dita širi proizvodnju: Arix tenzo se vraća na tržište

Industrija deterdženata “Dita” prekjučer je poslije više godina pauze počela probnu proizvodnju praškastih deterdženata.

Prvih 100 tona će finansirati trgovački lanac “Bingo”. Sa širenjem nove palete proizvoda, otvarat će se i nova radna mjesta.

Već mjesecima radnici “Dite” radili su na sanaciji parovoda, za koji su se i kreditno zadužili, a koji je bio uslov da se počne proizvoditi deterdžent. Parovod je tokom stagnacije fabrike bio pokraden u dužini od 500 metara, a dio oštećen.

“Borba je trajala nekoliko mjeseci sve do sada. Uspjeli smo sve sanirati. Sedamdeset posto sirovina za prašak je iz uvoza. Od četvrtka će građani moći kupovati Arix tenzo. Sada je zaokružena proizvodnja, zajedno s tečnim programom”, kazao je predsjednik Sindikata radnika “Dite” Dževad Mehmedović i dodao da ne bi ništa uspjelo da radnici nisu vjerovali u uspjeh.

Čuveni deterdžent “Arix” se vraća na tržište. Ovaj deterdžent je prvi put proizveden 1998. godine i tada je bio dobro prihvaćen. Pored domaćeg tržišta, kreće i izvoz na Kosovo. Deterdžent će imati posebne kutije za Kosovo za koje je naručeno 25 tona, a postoje i pregovori sa Srbijom.

“Počinjemo sa ‘Bingom’ 138 tona. Prema nekoj našoj računici, trebalo bi da s oko 400 tona popunimo velike objekte u Federaciji i RS”, pojasnio je Mehmedović i dodao da trenutno 81 zaposleni radnik to može da uradi za petnestak dana.

Trgovački lanac “Bingo” još u junu je prvi put pružio podršku tuzlanskoj fabrici kada je u svoje markete plasirao čuveni 3D, a kasnije i ostalu široku paletu proizvoda, koju su građani dobro prihvatili.

“Naša podrška ni ovaj put nije izostala. Mi smo finansirali 138 tona sirovine za proizvodnju praškastog deterdženta i zaista nam je drago što će Arix tenzo biti prisutan u našim domovima. Radi se o prepoznatljivoj kartonskoj ambalaži od tri kilograma. Mogu da najavim da će se poznati prašak naći na našim policama u četvrtak, a od vikenda i u drugim krajevima BiH”, pojasnila je Tatjana Paunoska, glasnogovornica “Binga”.

Podršku radnicima dala je u Uprava grada Tuzle na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

“Mi smo stali uz radnike ‘Dite’ i kod socijalnih vidova pomoći. Pružali smo svaku pomoć u našoj nadležnosti. Pa i u pogledu cjevovoda za paru, koji je vezan za praškaste deterdžente. Treba zahvaliti ‘Bingu’, firmi koja je pružila ruku ‘Diti’ i kod proizvodnje tečnog deterdženta i kod praškastog. Jak pruža ruku slabijem u interesu svih nas”, kazao je Imamović.

Prema njegovim riječima kantonalna vlada pokretanje pogona, vidi kao dobar ishod stečaja, koji forsiraju i za ostale tuzlanske firme.

Bego Gutić, premijer Vlade TK, kazao je da se stečaj u “Diti” pokazao zaista uspješnim.

“Na primjeru ‘Dite’ se možemo uvjeriti u to. Siguran sam da je stečaj u ‘Diti’ pokrenut ranije, da je pokrenut u vrijeme kada su se stekli prvi uslovi u skladu sa Zakonom o stečaju, da bi proces revitalizacije išao puno brže”, kazao je Gutić.

Tuzlanska “Dita” je od marta ove godine u stečaju. U fabrici godinama niko osim uposlenika zaštitarske agencije nije radio, a objekt se usljed prokišnjavanja krova i poplava počeo pretvarati u ruševinu.

Od totalne propasti, fabriku su spasili entuzijastični radnici, koji su početkom juna počeli s čišćenjem postrojenja. Nakon što su u pogonima ponovo dobili struju i vodu, uključili su mašine i počeli s proizvodnjom.

Budući da pogoni za proizvodnju praškastih deterdženata nisu radili četiri godine, pojavili su se problemi s pucanjem cijevi, što je prolongiralo proizvodnju praškastih deterdženata. Međutim, za koji dan građani BiH moći će ponovo u svojim kućama osjetiti miris čuvenog tuzlanskog deterdženta.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.