Diskriminacija na Univerzitetu u Sarajevu …

Diskriminacija na Univerzitetu u Sarajevu: Na konkurs za prijem asistenata možete se samo prijavit ako ste iz Sarajeva

Izvor: visoko.co.ba

Na stranici Univerziteta u Sarajevu objavljen je konkurs za prijem asistenata gdje prednost imaju najbolji studenti. Na Svecanoj promociji (02.12.2017.godine) diplomanata i magistranata studentima je obećano da će oni studenti sa najvišim priznanjima biti primljeni na ove pozicije, međutim tada in nije rečeno da moraju biti iz Kantona Sarajevo!? Uz sve postojeće diskriminacije u Bosni i Hercegovini počev od one u zdravstvu gdje se ne možete liječiti bez posebnih odobrenja, dozvola i saglasnosti ovo je primjer diskriminacije svih studenata iz BiH koji su se trudili da postignu nešto u zamišljenoj zemlji jednakih mogućnosti i prava.

Naša sagovornica, Visočanka, Irma Vranić-Kovačević o ovom slučaju kaže:

“2. decembra 2017. godine prisustvovala sam Svečanoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu kada sam po drugi put primila priznanje, Srebrenu značku, kao jedna od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu. Taj isti dan dobili smo obećanje da će najbolji studenti biti primljeni na pozicije asistenata, ali taj isti dan nam nisu rekli da moramo biti Sarajlije ili barem voditi se kao takvi! Taj dan smo bili kao jedno, za našu lijepu Domovinu, a par mjeseci kasnije, osjećam se diskriminisano jer je boldiranim slovima napisano na pomenutom konkursu za zapošljavanje da mogućnost prijave imaju samo pripadnici kantona Sarajevo.
Jesam li zaista uzalud se trudila pet godina vozareći na relaciji Visoko-Sarajevo koja je 30-ak km u jednom smjeru; jesam li zaista manje bitna jer pripadam drugom kantonu ISTE Države; je li moja DVA priznanja da sam NAJBOLJA studentica zaista manje vrijedi od priznanja Sarajlija ili onih koji se tako nazivaju?
Osjećam se prvenstveno DISKRIMINIRANO, zatim razočarano, a donekle i jadno jer sam diskriminirana jer pripadam drugom kantonu, a ne VELIKOM kantonu Sarajevo.”