Dirljiva priča iz Hlapčevića,…

Dirljiva priča iz Hlapčevića, otac Emine Bašini: Za moju teško ranjenu djevojčicu Sanela Prašović je u bolnici napravila herojski čin


Piše: Mirela Kukan / azra.ba

Sanela Prašović-Gadžo, bh. političarka i bivša novinarka, urednica i TV voditeljica, objavila je na svojim Facebook i Instagram profilima dirljivu priču i fotografije iz posjete prekrasnoj djevojčici Emini Bašini iz sela Hlapčevići kod Visokog. Sanelu Prašović i ovu slatku curicu prije deset godina spojila je užasna tragedija koju je Emina preživjela. Njena majka, nažalost, nije.

-Život piše priče koje ponekad ni sami ne znamo kako ih nekome ispričati. Život nas dovede na neko mjesto i zauvijek poveže sa nekim osobama. Emina. Cijela ljubav svijeta u jedno malo srce stalo. Nas dvije upoznale smo se prije deset godina na odjelu dječije hirurgije u KCUS.

Ona mrvica, dvije godine je tada imala. Uznemirena i uplašena. Gledala me bez riječi dok sam je milovala po kosi i oblačila u trenerku. Bio je to jedan od najtežih trenutaka u mom životu. I tako, godine su prolazile. Nisam znala šta je sa Eminom sve do unatrag dva mjeseca. Slučajno sam na Facebooku ugledala njenog oca.

Danas, nakon deset godina u njenim Hlapčevićima srele smo se ponovno nas dvije. Obje smo bile uzbuđene i pogubljene. Emina ispočetka bez riječi. Polako mi je sjela u krilo. Ljubav se dogodi i ljubav se ne objašnjava. Njen otac je znao da je u bolnici bila novinarka uz njegovu Eminu, ali do unatrag dva mjeseca nije znao da sam to ja. Život… i ljubav i poneka skrivena suza.

Volite. Pokažite da volite. Zato postojimo – poručila je na društvenim mrežama zastupnica SBB-a BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, generalna sekretarka i kandidatkinja te stranke za načelnicu sarajevske općine Novi Grad uz fotografije iz posjete danas 12-godišnjoj Emini Bašini.

Podsjetimo, Emina je jedna od deset žrtava krvavog pohoda u kojem je 4. maja 2010. godine Nihad Fejzić u četiri kuće naselja Hlapčevići ubio Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i njegovu snahu Zinetu Rožajac (36), a teže povrijedio Dževada Hercegliju (47), Saliha Kapu (53), Fatimu Bukvu (31), te još četvoro djece u dobi od dvije do četiri godine. Jedno od te djece bila je dvogodišnja Emina koju je pomahnitali Fejzić povrijedio nožem, a ubio joj majku Dževadu. Ubica je proglašen neuračunljivim, osuđen na obavezno psihijatrijsko liječenje, a umro je prije dvije godine u  Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Prašović-Gadžo, kada je čula za tragediju na vijestima, otišla je u bolnicu. Na Dječijoj hirurgiji vidjela je djecu koja su dovezena u krvavoj odjeći. Uz odobrenje tadašnjeg šefa Dječije hirurgije dr. Adnana Hadžimuratovića otišla je da kupi i donese im drugu odjeću. Presvukla je povrijeđenu djecu, a sa dvogodišnjom Eminom posebno se zadržala. Eminin brat je tada ocu Šemsudinu Bašiniju rekao da je bila neka novinarka ali nije znao koja.

Zanimljivo da Prašović-Gadžo nikada ovaj događaj nije htjela objaviti štiteći privatnost djece koja su preživjela nezapamćenu traumu. Doznali smo da je do novog susreta Sanele Prašović-Gadžo i Emine Bašini, deceniju kasnije došlo, nakon što se putem Facebooka povezala s ocem Šemsudinom Bašinijem.

Uz odobrenje Emininog oca “Azra” prenosi priču i fotografije njegove kćerkice sa Prašović-Gadžo.

– Emina se zaista neprocjenjivo obradovala kada je dolazila Sanela. Vezano za onaj užasni slučaj, neke stvari sam i ja saznao tek kada se Sanela upoznala sa mojom Eminom. Nisam uopšte znao to da je Senala presvlačila moju Eminu dok je bila na dječijoj hirurgiji. Moja Emina je u tim trenucima bila u psihološkom šoku, jer je dožvjela nešto što razum teško može da shvati. Imala je nešto više od dvije godine i Sanela je za nju svojim odnosom prema njoj bila nešto najbolje što joj se moglo tada desiti. To posvećivanje pažnje i pružanje ljubavi Sanele prema mojoj Emini u onom stanju teškog stresa je herojski čin i veliko djelo jedne osobe prema shrvanoj djevojčici od dvije godine, a koja je dan prije toga zauvijek izgubila svoju majku, a i sama teško ranjena. Moja Emina je u tim trenucima zbog njene pažnje i ljubavi prema njoj, Sanelu doživljavala kao svoju majku – izjavio je Šemsudin Bašini za “Azru”.

https://www.instagram.com/sanelaprasovic/?utm_source=ig_embed