NaslovnicaLokalne TemeDirektorica M...

Direktorica Meldina Ugarak zahvalna općini Breza na podršci radu Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK

Meldina Ugarak, direktorica Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, boravila je u radnoj posjeti općini Breza, gdje je tokom razgovora s načelnikom Munibom Zaimovićem izrazila veliko zadovoljstvo zbog izuzetno značajne podrške koju ova teritorijalno mala lokalna samouprava sa skromnim budžetom, pruža radu Ustanove u čijem sklopu djeluju Centar za ranu intervenciju i rano podsticanje razvoja u Zenici, te dnevni centri u Visokom, Tešnju, Zenici i Žepču/Maglaju.

– Načelnik Zaimović je iskazao punu podršku u svakom kontekstu. Jedan je od rijetkih načelnika u ZDK koji intenzivno prati naš rad i daje nam maksimalnu podršku. S obzirom da je, površinom i brojem stanovnika, Općina Breza mala, jako sam zadovoljna što smo jedan od prioriteta načelniku i ovoj Općini – rekla je Ugarak.

Dužnost direktorice Meldina je preuzela krajem 2017. godine, zatekavši nezavidno stanje kada je u pitanju saradnja s općinama.

– Karakter usluge koju pružamo jeste lokalnog karaktera. Djeca i odrasli s posebnim potrebama, na veliku žalost, trebaju našu podršku dok god su živi, a pretežno dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Svaki vid novčane podrške je dobro došao. Trenutno imamo oko 380 korisnika. Jedini smo u Bosni i Hercegovini koji radimo na sistemskim rješenjima za ovu populaciju. Djecu osposobljavamo za rad. Postoji određeni broj korisnika koje smo radno osposobili, uz određene terapijske aktivnosti i oni su danas radni instruktori, što je naš veliki uspjeh. Omogućili smo im da mogu voditi život kao i svi ostali. Zajednica nije dovoljno educirana kako se socijalizirati s ovom populacijom – istaknula je direktorica Ugarak.

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Visoko pruža usluge djeci, mladim i odraslim osobama s posebnim potrebama s područja općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš, a njegove usluge koristi 8 osoba iz Breze.

U cilju uspostavljanja kvalitetnije saradnje, direktorica Ugarak je jučer potpisala protokole o saradnji s direktorom Javne ustanove Centar za socijalni rad Breza Osmanom Salkićem i direktoricom Javne ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje “Umihana Čuvidina” Amrom Mušić.

Meldina Ugarak iza sebe ima jako uspješnu sportsku karijeru, već je drugi mandat zastupnica Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini ZDK i bavi se problemima marginaliziranih grupa te intenzivno radi na projektima koji poboljšavaju društveni položaj populacija koje su na marginama društvene zajednice.

Kao kantonalna zastupnica, Meldina se zalagala da se glasanje za usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana općine Breza uvrsti na dnevni red sjednica Skupštine. U više navrata je inicirala da građani Breze budu pripojeni Kantonu Sarajevo u kontekstu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

 

Visoko.co.ba/Breza.gov.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.