Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta u zvaničnoj posjeti Visočkoj medresi

602

U četvrtak, 28.12.2017. godine u zvaničnoj posjeti JU Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Velikom Čajnu, Visoko, boravio je Ibrahim ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH. U pratnji direktora Uprave bio je i Seid ef. Eminović, Šef odsjeka za srednjoškolsko obrazovanje.
Prema dogovorenom protokolu, gosti su u pratnji domaćina, direktora Medrese, njegovih pomoćnika i pedagoga, posjetili časove redovne i izborne nastave. Bila je to prilika da im upute prigodne poruke o važnosti obrazovanja i razgovaraju o načinu na koji oni vide svoje školovanje u Medresi, kao i o njihovim planovima nakon Medrese.
Obilazak kampusa Medrese koji se prostire na 47 dunuma zemljišta i obuhvata 11.000 m2 u objektima školske zgrade, đačkog doma, amfiteatra, dvije džamije i sportskog centra u izgradnji bio je prilika da se gosti upoznaju sa unutarnjom organizacijom i načinom rada škole u kojoj se obrazuje oko 240 učenika i učenica sa 32 općine iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon podne namaza upriličena je svečana sjednica Nastavničkog vijeća. Svaki od 32 člana Nastavničkog vijeća dobio je priliku da se kratko predstavi predstavnicima Uprave, i da se osvrne na svoj radni angažman u Medresi. U svojim obraćanjima Nastavničkom vijeću koja su uslijedila, Ibrahim ef. Begović i Seid ef. Eminović nisu krili zadovoljstvo dojmovima koje su stekli boraveći u Medresi.

Seid ef. Eminović je u svom obraćanju istakao kako profesori ove medrese daju značajan doprinos projektima unaprjeđenja kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u medresama koje vodi Uprava. Evocirao je uspomene vezane za svoju prvu posjetu Čajangradu već davne 1990. godine, te govorio o aktivnostima u narednom periodu koje vodi Uprava, kao što su takmičenja i testiranja, te istraživanje o kvalitetu odgojno-obrazovnog rada koje je započeto još prošle godine.

– Medrese su ponos Islamske zajednice, Uprave za obrazovanje i nauku i svih Bošnjaka. To su naša najpoželjnija učilišta u kojima se odgajaju i obrazuju budući lideri našeg naroda. Za takve uspjehe velike zasluge pripadaju vama koji ste neposredno angažirani u nastavnom procesu. Zato od vas očekujemo da još kvalitetnije i predanije radite kako bi medrese zadržale postignuti ugled i povjerenje u društvu – kazao je direktor Begović, te istakao kako se Visočka medresa ističe po izvanrednim uvjetima za školovanje sa dosta prostora za nastavne i vannastavne aktivnosti.

– Osim fizičkog ambijenta koji je rezultat vizije i predanog rada, kako bivšeg, tako i sadašnjeg direktora, ova medresa plijeni i lijepom atmosferom i zdravim ambijentom unutar kolektiva. Trudite se da to sačuvate i da vas se vaši đaci sjećaju po lijepom primjeru i znanju koje ste im darovali. Uprava za obrazovanje i nauku će vam u domenu svoje odgovornosti i dalje biti na raspolaganju, kako bismo zajednički radili na daljem unaprjeđenju kvaliteta rada u medresama – zaključio je u svom obraćanju članovima Nastavničkog vijeća Ibrahim ef. Begović.

Posjeta je završena neformalnim razgovorima i druženjem, uz zaključak da prilike poput ove uvjek predstavljaju osvježenje i dodatni impuls u razvoju naših odgojno-obrazovnih institucija.

Komentari

komentara