ZDKDirektor SIPA-e u posjeti Upravi policije MUP-a ZDK

Direktor SIPA-e u posjeti Upravi policije MUP-a ZDK

Danas, 01.11.2023. godine, u Zenici, u zvaničnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je bio direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, kojeg je primio policijski komesar Admir Gazić. Na sastanku, koji je održan u okviru ove posjete, je razgovarano o saradnji koja je ostvarena u proteklom periodu između navedenih policijskih agencija.

 

Komesar Gazić je u svom uvodnom obraćanju izrazio dobrodošlicu uvaženom gostu, te se zahvalio na podršci i pomoći koja je pružena u proteklom periodu od strane Državne agencije za istrage i zaštitu u sprovođenju određenih istraga. Takođe je izrazio spremnost za razvijanje i unapređenje buduće saradnje između agencija, u oviru zakonom definisanih nadležnosti.

U nastavku razgovora, direktor Ćulum je pohvalio rad i aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te je istakao važnost buduće saradnje, od čega će prvenstveno ovisiti i postupanje u bitnim predmetima i istragama koje su u nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu a koje se provode na području Zeničko-dobojskog kantona. Tokom ovom posjete, takođe je razgovarano o konkretnim aktivnostima koje će biti poduzimane u narednom periodu, naročito u oblasti borbe protiv organiziranog kriminalai teškog finansijskog kriminala.

Na kraju sastanka, zajednički je naglašena činjenica da policijske strukture u Bosni i Hercegovini moraju krajnje odlučno, ozbiljno i profesionalno reagovati, u okviru utvrđenih nadležnosti, na svaki sigurnosni izazov i prijetnju, te da se samo zajedničkim naporima i koordiniranim međuinstitucionalnimdjelovanjem, mogu stvoriti pretpostavke za miran i siguranambijent za sve građane i njihovu imovinu.

U tom smislu, posebno je naglašena važnost kontinuirane saradnje i blagovremene razmjene obavještajnih podataka iinformacija, u predmetima i istragama iz nadležnosti obje agencije, kao primarnog cilja i najbitnije pretpostavke za efikasnu i energičnu borbu protiv svih oblika kriminaliteta.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE