DF pozvao finansijsku policiju da dostavi izvještaje o Aluminiju

498

Ministri Demokratske fronte u Vladi Federacije pozivaju finansijsku policiju da što hitnije uđe u preduzeća koja sumnjivo posluju, a koja su u većinskom ili djelimičnom vlasništvu Federacije. Prvi u nizu treba da bude Aluminij iz Mostara. Prije provjere DF neće dopustiti imenovanje novih upravljačkih struktura, što je bila namjera HDZ-a BiH, čiji ministri, upravo zbog toga, bojkotuju sjednice Vlade.

Zbog stanja u javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije BiH ne može se nastaviti sa dosadašnjom politikom i zbog toga što želimo da se to promijeni, Demokratska fronta je odlučila pozvati finansijsku policiju, a na temelju njenih nalaza, ako za tim bude potrebe, i druge istražne i pravosudne organe da izvrše uvid u poslovanje preduzeća u većinskom vlasništu FBiH, kazao je danas ministar trgovine FBiH Aleksandar Remetić  na konferenciji za novinare u Sarajevu.

“Prije poduzimanja bilo kakvih korak želimo da budu identificirani oni koji su odgovorni za gubitke koji se mjere desetinama i stotinama miliona KM, ne možemo pristati na imenovanje novih upravljačkih struktura koje će nastaviti da po političkim instrukcijama uništavaju resurse u vlasništvu građana ove zemlje”, kazao je Remetić, osudivši navode kako su koraci koje poduzimaju u Vladi FBiH usmjereni protiv jednog ili drugog naroda ili bilo koje skupine građana BiH.

“Mi u DF-u smatramo da ne postoje naši i njihovi lopovi i da kriminalci nemjau ni vjeru ni naciju nego su samo kriminalci”, rekao je Remetić.

Podsjetio je da u fokusu rada Vlade FBiH treba biti implementacija Godišnjeg programa rada i reforeme koje su obećane građanima BiH.

“Pozivamo sve ministre iz političkih stranka u koaliciji s nama na vlasti u FBiH da radimo zajedno na implementaciji programa rada i da radimo na kreaciji implementacije reforme koje smo obećali građanima, javna preduzeća nisu najvažnija u ovom trenutku”, zaključio je Remetić.

Na novinarsko pitanje do kada bi mogla potrajati aktuelna kriza u Vladi FBiH, u čijem radu ne učestvuju ministri Hrvatske demokratske zajednice BiH, te da kako komentira najave iz HDZ-a da bi moglo doći do raskida koalicije, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Reuf Bajrović je kazao da su u DF-u spremni za razgovore.

“Sjednice Vlade se moraju održavati. Mi pozivamo one koji nisu došli na Vladu da dođu, da radimo, da se dogovaramo. Kompromis nije slabost, mi smo uvijek spremni za razgovore, ali ne može kompromis biti da je uvijek onako kako jedan od sagovornika traži”, kazao je Bajrović.

Konferenciji su prisustvovali i ministrica okoliša i turizma FBiH Snježana Soldat, te ministar rada i socijalne politike FBiH Milan Mandilović.

Komentari

komentara