ZanimljivostiDeset najboljih manje poznatih ruševina na svijetu

Deset najboljih manje poznatih ruševina na svijetu

Na popisu deset najboljih ruševina koje nisu toliko razvikane našla se i jedna hrvatska znamenitost. Popis je objavio The Guardian na temelju preporuke osnivača magazina Timeless Travels. Kako kažu, u ovim se antičkim lokalitetima može uživati bez da se trpi nesnosne gužve.

1. Koh Ker, Kambodža


Ovo slabo posjećeno mjesto u sjevernoj Kambodži nalazi se usred šume, a napušteno je hiljadama godina. Do njega su potrebna tri sata vožnje više nego do poznatijeg nalazišta Angkor Wat, a posjet ovoj lokaciji definitivno se isplati. Usred džungle uzdižu se 24 hrama, a najzanimljivija je sedmospratna piramida visine 40 metara, za koju se vjeruje da je bila palača Jayavarmana IV te je se često uspoređuje s majanskim hramovima.

2. Choquequirao, Peru


Ovo mjesto nazivaju mlađom sestrom poznatijeg Machu Picchu, a The Guardian tvrdi da je riječ o destinaciji koju se najviše isplati posjetiti. Tokom suhe sezone posjećuje je tek nekoliko stotina ljudi, za razliku od hiljada koje idu u Machu Picchu. Nalazi se na visini od 3000 metara, na šumskom grebenu okruženom oblacima, 61 kilometar zapadno od Cusca u udaljenoj regiji Vilcabamba. Izgradio ju je u 15. vijeku sin čovjeka koji je izgradio Machu Picchu.

3. Ani, Turska


Postoje brojna nepoznata blaga na istoku Turske, a jedno od njih je Ani, prijestolnica armenske dinastije Bagratid do 11. vijeka, smještena na ključnim trgovačkim rutama. Njen procvat trajao je 400 godina, a na vrhuncu njene moći u njoj je stanovalo oko 100.000 stanovnika. Uništena je u potresu 1319. godine, a danas su njene ruševine, koje uključuju crkve, palače i gradske zidine, raširene na širokom području.

4. Conimbriga, Portugal


Ovo je jedno od najvećih rimskih naselja u Portugalu, otprilike na pola puta između Lisabona i Porta, nedaleko sela Condeixa-a-Nova. Bilo je prosperitetno u vrijeme starih Rimljana, a danas je najbolje očuvano rimsko naselje u Portugalu. Iako je iskopan tek manji dio naselja, pronađene su kupke, luksuzne kuće, amfiteatar, forum, trgovine, vrtovi s fontanama i gradske zidine. U njegovom središtu je jedna od najvećih kuća otkrivenih u Zapadnom rimskom carstvu, Casa de Cantaber, sagrađena oko ukrasnog bazena.

5. Han Yangling, Kina


Ovo je manja verzija Xi'an ratnika od terakote, zanemaren grob cara Jing Dija, koji je umro 141. godine prije Krista, i njegove carice Wang. Lokalitet se nalazi 20 kilometara sjeverno od Xi'ana, a riječ je o staklenim panelima iznad grobne jame, tako da možete vidjeti sve u njegovoj unutrašnjosti.

6. Pella, Jordan


Iako je često zaobilaze zbog većih nalazišta Jerasha i Umm Qaisa, Pella je viševremensko nalazište, jer je naseljena još od neolita. U njoj su pronađeni nevjerovatni rimsko-bizantski ostatci, a nedavna iskapanja otkrila su kanaanski hram iz 1700. godine prije Krista te zidine iz ranog brončanog doba nastale 3200. godina prije Krista.

7. Vatikanska nekropola, Italija


Ispod Vatikana leže drevne rimske ulice i drevno groblje, Vatikanska nekropola u kojoj je navodno pokopan i sveti Petar. Car Konstantin sagradio je baziliku iznad apostolova groba u četvrtom vijeku, a istraživanja iz 1940-ih otkrila su brojne mauzoleje.

8. Takht-e Soleyman, Iran


Njegovo ime znači hram Solomonov, a riječ je o nalazištu izgrađenom oko mineralima bogatog jezera 30 kilometara sjeverno od grada Takaba u iranskoj pokrajini zapadni Azerbajdžan. Najraniji ostaci datiraju iz 224. godine, a nalazište uključuje zoroastrijski hram i mongolsku palaču iz 13. vijeka.

9. Fatehpur Sikri, Indija


Iznenađujuće netaknuto zdanje 40 kilometara od Agre i puno poznatijeg Taj Mahala. Sagradio ga je car Akbar 1571. godine te je bio prijestolnica Mughala dok nije napušten zbog nedostatka vode. Riječ je o zadivljujućem kompleksu paviljona i palača, koji uključuje harem, džamiju, privatne odaje, vrtove, ukrasne bazene, dvorišta i zanimljive rezbarije. Najmanja, ali najelegantnija struktura u kompleksu je sultanska palača Rumi.

10. Pula, Hrvatska


Pulski amfiteatar jedini je rimski amfiteatar koji ima četiri bočne kule i sačuvane sve tri razine. Arena je izgrađena između 27. godine prije Krista i 68. nakon njega te je jedna od šest najvećih rimskih arena u svijetu, ali i najbolje očuvani antički spomenik u Hrvatskoj. U nju može stati 20.000 gledatelja, pa se ljeti u njoj uprizoruju gladijatorske borbe, a koristi se i za predstave, koncerte i festivale.

index.hr/federalna.ba/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE