PreporukaTeme(De)motivacija zaposlenih kroz degutantan sistem nagrađivanja na primjeru bh. kompanije

(De)motivacija zaposlenih kroz degutantan sistem nagrađivanja na primjeru bh. kompanije

Svaka kompanija želi da ima lojalne i dobre zaposlenike koji su marljivi, tačni i ekspeditivni u poslovima koji su im povjereni od strane poslodavca. S ciljem da dodatno motivišu zaposlenike i unaprijede poslovne procese, kompanije pribjegavaju sistemu nagrađivanja zaposlenika koji uvijek ne donosi rezultate, a to su motivisanje zaposlenih na dodatni angažman i ostvarivanje poslovnih ciljeva kompanije.

Jedna bosanskohercegovačka kompanija je odlučila na beskrupulozan način da nagradi svoje uposlenike koji nisu koristili bolovanje u protekle tri godine. Možda to i ne bi bilo sporno da protekle tri godine nisu bile u uslovima pandemije Covid-19. Svi znamo da su postojale mjere kojih smo se morali pridržavati. Te mjere su bile striktne i dolazile su sa državnog, entitetskog kao i kantonalnog nivoa.

Svaki simptom i male prehlade se morao prijavljivati nadležnoj službi  drušveno odgovorne kompanije. Imali smo periode kad smo bili pozitivni na korona virus, periode izolacije, periode rada od kuće, dakle, bilo je u krajnjem slučaju „nenormalno“ vrijeme.

Posljednji radni dan 2022. godine zaposlenici dobijaju dopis sljedećeg sadržaja: „Nagrađujemo lojalnost, posvećenost i „izdržljivost“!!! Drage kolege, znanje i posvećen rad su dobitne kombinacije, a ako tome dodamo i iznimnu predanost i odgovornost prema poslu, onda već imamo izvrsnost.

Da li ste znali da u našoj firmi imamo nekoliko kolega koji u protekle tri godine nisu koristili nijedan dan bolovanja te su čak i u slučaju „bolešljivosti“ izvršavali svoje radne obaveze? Radi se o sljedećim kolegama koje ćemo nagraditi poklon vaučerima:……………Čestitamo svima! Vaša Uprava“

Iz ovog dopisa izvodi se zaključak da je bolest izbor. Dakle, mi odlučujemo da li ćemo biti bolesni ili ne…

Pitanje je da li će ovaj dopis uroditi plodom i da li će motivisati zaposlene na dodatni angažman ili baš suprotno tome…prosudite sami…

Visoko.co.ba

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE