NaslovnicaSvijetDemostat: Srb...

Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje

Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji,investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti,dolazak američkih i evropskih kompanija dio su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na prijedlog Zapada za rješavanje kosovskog pitanja,piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore Demostat dodaje i da su tačni navodi o eventualnim posljedicama po Srbiju ukoliko ne prihvati sporazum, koje čine prekid evropskih integracija, zaustavljanje i povlačenje investicija, povratak viznog režima, dok bi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom bio pod znakom pitanja.

Predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije su, kako navodi Demostat, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Beogradu prenijeli da bi Srbija, ukoliko prihvati evropski plan, mogla da uđe u EU do 2030.

U međuvremenu, navode izvori ovog centra, Srbija bi korak po korak bila uključivana u druge evropske strukture, poput zajedničkog evropskog tržišta koje podrazumijeva slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.

Ako bi Beograd odbio plan Zapada za Kosovo i pokazao da nije konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, došlo bi do obustavljanja i povlačenja evropskih i američkih investicija.

“Naime, već postoje kompanije koje su do daljeg stopirale planove za investicije u Srbiju, najprije zbog neusklađivanja spoljne i bezbjednosne politike, koje za sobom vuče povećan rizik poslovanja u našoj zemlji. Odbijanje pregovora o planu za rješavanje kosovskog pitanja za poslovnu zajednicu koja planira biznis ili već posluje u Srbiji bila bi dodatna crvena zastava”, piše Demostat.

Francusko-nemački plan koji se prošle nedjelje pojavio u medijima nije autentičan, niti konačan sporazum koji će se naći za pregovaračkim stolom, piše Demostat.

U sporazumu će se naći tačka u kojoj se navodi da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU, kao i da se u tom sporazumu neće spominjati priznanje Kosova ili članstvo u UN.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.