NaslovnicaSvijetDemokrate zad...

Demokrate zadržale kontrolu nad američkim Senatom

Demokratska partija osvojila je još jedno mjesto koje joj je nedostajalo da zadrži kontrolu nad gornjim domom američkog Kongresa – Senatom, što predstavlja odlučujuću pobjedu za nastavak predsjedavanja Josepha Bidena.

Četiri dana od izbora na sredini mandata američki mediji proglasili su pobjedu demokratske senatorke Catherine Cortez Masto u ključnoj američkoj državi Nevadi. Dosadašnja senatorka je pobijedila Adama Laxalta, kandidata koga je podržavao bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

S njenim reizborom demokrate zadržavaju 50 od 100 mjesta u Senatu, što dozvoljava partiji Josepha Bidena da zadrži prevlast nad gornjm domom Kongresa. Prema Ustavu, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ima odlučujući glas ako je jednako podijeljeno glasanje.

Demokrate bi mogle dobiti još jedno mjesto u državi Džordžiji, gdje će biti održan drugi krug izbora za Senat 6. decembra. Prema propisima te države, da bi osvojio mjesto, kandidat mora imati 50 posto glasova, a pošto niko nije osvojio dvojica kandidata idu u drugi krug.

Republikanci koji nisu ostvarili takozvani crveni talas na koji se računalo na ovim izborima tradicionalno nepovoljnim za vladajuću stranku, izgleda da će, ipak, moći povratiti većinu u donjem domu Kongresa – Predstavničkom domu.

Očekuje se da će to iskoristiti da pokrenu brojne parlamentarne istrage o Bidenovoj administraciji ili o njegovim bližnjim.

Međutim, bez Senata neće moći usvajati zakone suprotne Bidenovim ciljevima, naprimjer, o abortusu ili klimi, niti blokirati njegovu nominaciju sudija, ambasadora i vladinih zvaničnika.

Pored toga, njihova pobjeda će, izgleda, biti mnogo manja nego što je najavljeno, Televizija NBC je projektovala jučer ujutro malu većinu od pet mjesta za republikance sa 220 poslanika u odnosu na 215 za demokrate. Međutim, čeka se na rezultate sa još oko 20 mjesta, uglavnom u Kaliforniji.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AFP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.