Dekan Fakulteta za kriminmalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA prof. dr. Jasmin Ahić u posjeti ministru MUP-a ZDK Dariju Pekiću

Dana 20.11.2020. godine, u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravio je dekan Fakulteta za kriminmalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Jasmin Ahić sa saradnicima. Profesora Ahića, u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u Zenici, primio je i ugostio ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona gospodin Dario Pekić sa svojim najbližim saradnicima. Cilj radne posjete bila je analiza do sada ostvarenih rezultata te iznalaženje modaliteta za dalje produbljivanje i proširivanje međusobne, izuzetno uspješne saradnje dviju institucija na planu realizacije Memoranduma o stručnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji koji su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Fakulteta za kriminmalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu potpisali u februaru 2015. godine.

Da podsjetimo, Memorandumom o stručnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji uspostavljeni su partnerski odnosi između strana potpisnica u stručnoj, obrazovnoj i naučno-istraživačkoj oblasti. Saradnjom je obuhvaćena razmjena teorijskih i praktičnih znanja i iskustava u primjeni zakonskih rješenja iz oblasti krivičnog zakonodavstva kao i razmjena dostignutih rezultata u provođenju radnji otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela sa kriminalističkog i kriminološkog aspekta, u konceptu tužilačko-policijske saradnje u fazi istrage, te iskustvima u procesuiranju predmeta pred sudom i analiziranju stanja kretanja kriminaliteta u Bosni i Hercegovini.

U Memorandumu je navedeno da će se konkretni oblici saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i Fakulteta za kriminmalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije ostvarivati kroz različite forme zajedničkog djelovanja, a posebno kroz promociju individualnih kontakata među akademskim i stručnim kadrom, kroz razmjenu akademskog i stručnog kadra u redovnim i posebnim edukativnim procesima, kroz zajedničko oranizovanje naučno-istraživačkih aktivnosti, konferencija, simpozijuma, seminara, radionica i ulaganja zajedničkih napora na osiguranju finansijskih sredstava, te kroz razmjenu stručnih i naučnih informacija, časopisa, elektronskih časopisa, publikacija, udžbeničke literature i drugog stručnog materijala, resursa i usluga, na osnovu reciprociteta. U skladu sa odredbama Memoranduma, saradnja se odvija još kroz izradu zajedničkih istraživačkih projekata, kroz izradu programa usavršavanja akademskog i stručnog kadra, kroz poticanje aktivnosti od zajedničkog interesa za obje institucije, kroz proučavanje problema i pronalaženje najboljih načina za njihovo rješavanje te kroz druge vidove, gdje god za to postoji zajednički interes.

Tokom sastanka ministra Pekića i profesora Ahića, izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom realizacije Memoranduma o stručnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji te najavljena još intenzivnija saradnja na realizaciji niza novih zajedničkih projekata koji će se pozitivno odraziti kako na oblast nauke i naučno-istraživačkog rada tako i na ukupnu bezbjednost građana Zeničko-dobojskog kantona i njihove imovine.

 

Odsjek za odnose s javnošću – Kabinet ministra

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.