NaslovnicaLokalne TemeDejan Šćepano...

Dejan Šćepanović (SDP): Svi koje je ova SDA vladajuća većina optužila za milionske dugove i dalje su slobodni građani, neki čak i dalje rade u Javnom sektoru

Nedavno neki “sindikat” JKP GG objavio javnu artiljerijsku salvu (saopćenje) precizno nanišanjenu na bivšeg direktora Asmira Hodžića.

23 uposlenika napisali da su friško saznali kako u preduzeću fale milioni tacnije njih 15 i još ozbiljnije da su friško saznali šta je sve direktor radio zadnjih cirka dvije decenije u tom preduzeću.

I dobro. Čestitam. Odlično. Lijepo je da se sve napiše i kaže.

Ali me čudi ta iznenadna eureka uposlenika tj. “sindikata”.

Ipak taj dug od 15 miliona ne može se stvoriti preko noći. Recimo da je preduzeće svake godine tonulo u dug od 2 miliona – onda je za dug od 15 miliona bilo potrebno bar 7 godina.

Ako je tako – stvarno želite da ja vjerujem da 7 godina niko ama baš niko od potpisnika nije primjetio ništa čudno ? Niko nije makar nehotice potpisao neki čudni spis koji je omogućio dodatno propadanje preduzeća u dug ?

Teško za povjerovati u sferi egzistencije koja se zove realnost.

Kako god ako je dug od 15 miliona podatak koji je tačan onda predlažem da :

– se otkriju i optuže saučesnici unutar JKP GG – radnici, članovi sindikata i potpisnici spornog saopćenja koji su učestvovali u tome

– se otkriju i optuže članovi nadzornog odbora preduzeća koji su po mojoj logičnoj predpostavci bar 7 godina lagali o navodnim milionskim dugovanjima

– se otkriju i optuže revizori koji su uvijek pisali pozitivne revizije JKP GG sve do 2013. godine. Dakle minimalno 7 godina lagali Općinsko vijeće da je situacija u tom preduzeću odlična.

– i na kraju otkriju i optuže općinske službe koje su obrađivale izvještaje preduzeća recimo od 2006-2013. godine i naravno vijećnici koji su dizali zelene kartone za izvještaje preduzeća svih tih godina.

Dakle sasvim je jasno da ovaj moj spis ne želi nikoga da abolira odgovornosti od navodnih optužbi koje je iznio sindikat već da proširi odgovornost sa direktora na ostale saučesnike.

Ipak znate Javno preduzeće nije udruženje pčelara podružnice najsjevernije mjesne zajednice u Čeliću, koje ima 3 člana i predsjednika koji ne saziva sjednice udruženja te članarinu troši na bingo u kladionici.

Ne, ne Javno preduzeće ima Osnivača – Općinu, Nadzorni odbor koji odgovara vijeću, Skupštinu – Općinsko vijeće, obavezu revizije od nezavisnog revizora i obavezu godišnjeg izvještaja kojeg usvaja Općinsko vijeće.

Dakle ako su optužbe tačne onda je matematički nemoguće da je jedan čovjek uspio prevariti cijelu državu i preduzeće uvaliti u dug od 15 miliona.

Moguće je jedino ako je taj čovjek bio i direktor preduzeća i zauzimao sva tri člana Nadzornog odbora i bio sam sebi revizor, i sam bio 25 (il bar 13) vijećnika i sam bio načelnik. Znam da je takva moć vjerovatno mokri san nekih iz SDA, ali takva koncentracija moći je moguća možda samo u Sjevernoj Koreji.

S druge strane ako optužbe nisu tačne i ako se radi samo o bacanju prašine u oči, svjesno tempirano pred tematsku sjednicu vijeća o Reformi javnog sektora – znate onoj smijuriji od reforme koju je pokrenula SDA da uhljebi svoje kadrove a smjeni neposlušne direktore – ako se o tome radi – onda nemam baš pretjeranog poštovanja prema tom “sindikatu”.

Uostalom gdje si ti “vrli” sindikatu bio kada su otpuštali iz GG pola uposlenih ? Gdje su bila saopćenja ? Ko je otpuštene zastupao na vijeću ? Gdje ste bili ? Zašto mi niste pružili podršku kada sam se borio za vaše otpuštene ? A ?

Ipak s obzriom da moja socijalistička provenijencija ipak me na kraju uvijek odgura u subjektivnost i simpatiju prema svakom sindikatu pa čak i ovom od GG, shvatit ću da je ovo početak svojevrsnog “proljeća” visočkih sindikata i da ćete od sada reagovati na sve i štititi svoje interese.

Razumite me dragi sindikalci, moja kratka politička djelatnost i kratki mandat od 3 godine službe narodu, me već do sada počastila sa mnoštvom skandaloznih, kolosalnih, epohalnih optužbi za milionske kriminale a te optužbe završe samo kao neugodno sjećanje onih koji pamte duže od 3 dana.

Svi koje je ova SDA vladajuća većina optužila za milionske dugove – idalje su slobodni građani. Neki čak idalje rade u Javnom sektoru.

Stoga oprostite na imunitetu od instantnog vjerovanja u ogromne optužbe, a kojeg su izgradile SDA optužbe prema svima kojim im se nisu sviđali počevši od gospodina Muniba Alibegovića sve do gospodina Ermina Dlakića.

Mada propaganda je jaka – nekad i sam povjerujem da SAM enemy no. 1 Općine kako su to često pisali SDA mediji.

Izvor: Facebook/Dejan Šćapanović

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.