NaslovnicaLokalne TemeDejan Šćepano...

Dejan Šćepanović (SDP): “Samo budala može biti optimistična gledajući u budućnost, ukoliko ne uradimo nešto SADA”

Jučer je vijeće odlučilo da se predomisli i da vrati cijenu odvoza smeća sa 2 KM po članu domaćinstva na 3 KM.

Ja sam bio za to da ostane na 2 KM.

Međutim, mi Visočani i Visočanke imamo jedan ogroman problem koji nas već mnogo košta a koštat će nas još više i više u budućnosti i na kraju pojesti naš budžet.

Taj problem se zove odlaganje i prevoz otpada na regionalnu deponiju Mošćanica.

Ne morate vjerovati meni – vjerujte brojkama iz zvaničnih budžeta Općine Visoko :

– Budžet 2013. – 180 000 KM za prevoz i odlaganje na Mošćanicu.
– Budžet 2014. – 395 000 KM -//-
– Budžet 2015. – 500 000 KM -//-

Dakle cifra vrtoglavo raste a vlastodršci nemaju rješenje. Zanimljiv je podatak da smo 2014. otpad kupili sa 10 % teritorije naše općine koji nas je za deponovanje koštao 395 hiljada te da smo od 2014 do 2015 prikupljanje otpada proširili za 15 % što nas je koštalo dodatnih 105 000 KM sa budžeta.

Jednostavnom matematikom uz pretpostavku linearne progresije jasno je da ako trošimo 500 000 KM za deponovanje otpada sa 25 % teritorije da ćemo trošiti 2 miliona sa 100 % teritorije.

Kako god i da linearna progesija ne bude slučaj i da je riječ samo o 1 milion KM na godišnjem nivou sa budžeta naše općine opet je to nepodnošljiva cifra za općinu čiji je stvarni budžet nekih 10 miliona KM.

Od tih 10 miliona treba odmah oduzeti oko 30-40 % ili 3-4 miliona koja idu na plaće uposlenicima (2 – 2,5 miliona) i održavanje općine, materijal i usluge i subvencije JU i JP (1-1,5) miliona. Što nas ostavlja sa nekih 7-6 miliona plus taj 1 milion za Mošćanicu što nam ostavlja nekih 5 miliona za sve ali baš sve ostalo – razvoj, studente, MZ, sport kulturu, pomoć privrednicima, infrastrukturu putnu, vodovodnu, kanalizacionu,program kapitalnih ulaganja, program tekuceg odrzavanja, program komunalnih djelatnosti itd itd itd.

A znamo da ćemo (vjerovatno) uskoro dići i kredit od 9 miliona. Dakle dolaze i rate kredita.

Sve u svemu – samo budala može biti optimistična gledajući u budućnost, ukoliko ne uradimo nešto SADA.

Moguća rješenja su kako sam rekao na sjednici OV Visoko :

1) povećanje cijena odvoza smeća građanima sa 3 KM na cca. 8 KM što ja ni SDP nikad neće podržati jer nisu građani krivi što je bezidejna većina zadnjih 10 godina se držala Mošćanice kao crkvene dogme i odbijala svaka druga rješenja.

2) pravljenje VISOČKE DEPONIJE

3) reciklažno dvorište koje će smanjiti količinu otpada koju ćemo voziti na Mošćanicu.

Kako god vrijeme da vladajuća većina nešto učini je ODMAH iako je i to već poprilično kasno.

(Preuzeto sa Facebook profila Dejana Šćepanovića)

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.