Deepfake: Jezivi krik tehnologije poslije kog ćete se ozbiljno zapitati – kuda ide ovaj svijet?

Verovatno su mnogi već čuli za deepfake tehnologiju, odnosno editovanje video zapisa kako bi se lažno prikazali snimci stvarnih ljudi

Kao i za njen potencijal da utiče na demokratske procese ili širi netačne informacije. Ipak, niko nije smatrao da je ona toliko brzo napredovala kao što se priča.

Najnoviji snimak glumca Bila Hadera i njegovog gostovanja kod popularnog voditelja Dejvida Letermana, na kojoj se njegovo lice postepeno preobražava u lice Toma Kruza, mogao bi da promeni njihovo mišljenje, piše The Guardian.

Ovaj deepfake video klip, koji je pre nedelju dana postavljen na YouTube kanal Ctrl Shift Face, pregledan je gotovo 3 miliona puta, a njegov kreator, slovački državljanin s prebivalištem u Češkoj, kaže da stvara ovakve video klipove kako bi podigao svest o pojavi lažnih vesti i snimaka.

Sve je sam naučio

Mnogi su njegove radove opisali kao majstorske, ali kreator ovih videa, koji se za Guardian predstavio kao Tom, upozorava da svako može da napravi ovako nešto, uz uslov da ima dovoljno dobru tehnologiju.

Tom za sebe kaže da je samouk, ali s obzirom na to da radi u 3D industriji filmova i igara, ima pristup dovoljno moćnom kompjuteru. Za izradu ovakvog nivoa deepfake videa potrebno mu je oko tri do pet dana.

“Počeo sam s ubacivanjem sebe u razne emisije i filmove kako bih zabavljao prijatelje i porodicu. Naučio sam iz puno pokušaja i grešaka”, rekao je Tom.

Lažne vesti najveći problem

Tom smatra da deepfake video klipovi predstavljaju manju pretnju od lažnih novinarskih članaka jer je kod članaka teže proveriti njihovu autentičnost.

Lažni novinski članci, predstavljeni kao objektivno i istinito izveštavanje Facebookom se šire poput požara, kaže Tom.

“Da biste napravili dobar deepfake, treba da se uloži velik napor. Zašto toliko da se trudite ako možete da širite lažne vesti na lakši način”, dodao je.

Izvor: Index.hr