NaslovnicaPreporukaDarwinove nak...

Darwinove nakon 20 godina pronađene bilježnice izložene su u Cambridgeu

Bilježnice koje je napisao Charles Darwin, a koje su misteriozno vraćene u biblioteku Univerziteta u Cambridgeu nakon što su nestale prije 20 godina, bit će javno izložene. Među njima je i njegova poznata skica Drvo života koja istražuje evolucijski odnos između vrsta.

Knjige su vraćene anonimno u aprilu, u rozoj poklon vrećici.

Izložba „Darwin in Conversation“ otvara se u subotu u Univerzitetskoj biblioteci.

Dva notesa veličine razglednice ostavljena su anonimno u vrećici koja je sadržavala originalnu plavu kutiju u kojoj su se čuvale bilježnice i običnu smeđu omotnicu s ispisanom porukom: “Bibliotekaru, sretan Uskrs X.”

Bilježnice su posljednji put viđene u novembru 2000. godine nakon što je upućen zahtjev da se uklone iz posebnog skladišta rukopisa radi fotografiranja.

Odnesni su u privremeni studio, no dva mjeseca kasnije biblioteka je otkrila da su nestali. Bilježnice – procijenjene na više miliona funti – vraćene su i sada se po prvi put u ovom stoljeću prikazuju u javnosti kao dio nove izložbe.

U dijelu biblioteke u koji je paket dostavljen nije bilo videonadzora, a još uvijek se ne zna ko je bilježnice uzeo – ni ko ih je vratio – ali su bile dobro zbrinute, rekli su u biblioteci.

Policija Cambridgeshirea bila je uključena u slučaj, ali je glasnogovornica rekla da je “istraga sada na čekanju bilo kakvih svježih informacija”.

Nova izložba sastavljena je pomoću 15 000 pisama koje je Darwin napisao i primio tokom svog života, od kojih se većina nalazi u Univerzitetskoj biblioteci u najvećoj arhivi materijala vezanog uz Darwina bilo gdje u svijetu. Kustosica izložbe dr. Alison Pearn, pomoćnica direktora Darwinovog dopisnog projekta, rekla je: “Charles Darwin jedno je od najpoznatijih imena u nauci i kroz njegova pisma svi možemo upoznati čovjeka koji stoji iza njegovih ideja koje su promijenile svijet.

“Darwinova pisma često su neočekivano topla, duhovita i privlačna. Bilo da ste ga susreli kao sirovog mladog pustolova, porodičnog čovjeka ili slavnu osobu sa sjedom bradom, Charles Darwin je imao zaraznu radoznalost o svijetu oko sebe.”

Osim bilježnica, ostali izloženi predmeti uključuju Darwinovo prvo izdanje “Porijekla vrsta”, škripava zrna graha koji su postali hit kada je prošle godine objavljen video kako ih čiste, te ilustrirane blokove za crtanje s putovanja brodom HMS Beagle.

Rijetke stranice Darwinovog prvog nacrta “Porijekla vrsta” – sačuvane samo zato što su ih njegova djeca ponovno koristila za papir za crtanje – također će biti izložene.

Darwinov dopisni projekt, sa sjedištem u biblioteci, osnovan je 1970-ih sa osobljem koje je radilo na prepisivanju i objavljivanju u štampanom (a sada i digitalnom) obliku svakog sačuvanog pisma koje je Charles Darwin napisao i primio.

Trideseti i posljednji svezak korespondencije bit će objavljen ove godine kako bi se poklopio s izložbom – obilježavajući kraj jednog od najvećih i najdugotrajnijih humanističkih projekata u svijetu, saopćila je biblioteka.

Profesor Jim Secord, direktor projekta, rekao je: “Pisma su bila sastavni dio Darwinova radnog dana, a uzorci biljaka i raznih stvorenja slani su Darwinu iz cijelog svijeta, uključujući krila leptira iz Brazila i perje iz jugoistočne Azije. “Proveo je sat vremena svakog dana čitajući ih i sat vremena odgovarajući na pisma – neka od njih na poštu obožavatelja – koristeći ih kao alat za istraživanje ili molbe za pomoć. Pisao je na marginama, rezao ih i lijepio u svoje bilješke.

“Iako je Darwin jedno od najpoznatijih imena u historiji nauka, ova izložba također pokazuje kako je on bio jedan glas u golemoj svjetskoj mreži razgovora koji su pomogli potaknuti naučna otkrića tokom njegovog života.”

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.