NaslovnicaZDKPolitikaDario Pekić, ...

Dario Pekić, ministar MUP-a ZDK: Komesar se razrješava dužnosti na sjednici Vlade ZDK, a ne u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog o razrješenju dužnosti policijskog komesara ZDK Semira Šuta – potvrdio je u izjavi za medije kantonalni ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

On je naveo da se “komesar razrješava na sjednici Vlade ZDK, a ne u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK“.

-Na naš prijedlog, odnosno na prijedlog Nezavisnog odbora, Vlada je danas jednoglasno donijela odluku da se razrješi čina i mjesta komesara Semir Šut. Po članu 122, stav 2, tačke b Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, kada navrši 40 godina radnog staža, po zakonu ide u penziju. To se desilo i gospodinu Semiru Šutu, policijskom komesaru. Sve je legitimno i odrađeno po zakonu – ističe ministar Pekić.

U narednom će periodu, do raspisivanja konkursa za izbor novog komesara, a po propisima MUP-a ZDK, poziciju policijskog komesara obnašati vršilac dužnosti načelnik Uniformisane policije MUP-a ZDK Adis Imamović.

U toku je, dodaje Pekić, žalbeni rok za prijem novih 120 policijskih službenika.

-Mislim da će do kraja ove sedmice, možda i do srijede, biti riješene sve žalbe i postupak prijema ide u daljnju proceduru – kaže Pekić, koji napominje kako je u Centru za obuku policijskih službenika Fedracije Bosne i Hercegovine na Vracama u Sarajevu već rezervisan boravak i obuka za nove policijske službenike iz ZDK-a.

-Nadam se da će ZDK da dobije novih 120 policajaca, što je neophodno, a mislim da ću do kraja godine raspisati konkurs za još 120 policajaca, jer dosta policajaca ide u penziju. Mislim da ćemo do kraja iduće godine popuniti i da, ako Bog da, bezbjednost i sigurnost građana u ZDK bude na jednom velikom nivou – najavio je Pekić.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.