SvijetEvropaDanska pooštrila mjere za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael

Danska pooštrila mjere za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael

Danska vlada je objavila da će implementirati “veoma restriktivan pristup” za izvoz vojne opreme i oružja u Izrael zbog “katastrofalnih posljedica” napada na Gazu.

“Kao rezultat rata između Izraela i Hamasa i katastrofalnih posljedica koje rat ima za civilno stanovništvo Gaze, Ministarstvo vanjskih poslova je od 25. marta 2024. godine dodatno pooštrilo pristup izvozu vojne opreme u Izrael”, kazao je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen.

Istakao je da će Danska preći s već restriktivnog pristupa na vrlo restriktivan pristup kada donosi procjenu o specifičnim primjenama za izvoz vojnih sredstava u Izrael.

“Sav izvoz oružja u Izrael procjenjivat će se od slučaja do slučaja”, rekao je Lokke Rasmussen.

Naglasio je da će se odluka sada donositi na osnovu “veoma restriktivnog pristupa” u skladu sa sporazumom Ujedinjenih naroda (UN) o trgovini oružjem i pravila Evropske unije (EU) o izvozu oružja.

Vlada Danske je uvela ograničenje nakon što su četiri organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International, tužile Dansku zbog nepoštivanja zakonskih obaveza u dozvoli izvoza oružja u Izrael.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE